Drzá holka Xenija Sobčaková se otázala Putina, proč nedovolí kandidovat Navalnému

15. 12. 2017 20:26:49
Pro Xeniji Sobčakovou, dceru bývalého petrohradského starosty, díky němuž se mladý, ambiciózní ale neznámý V.V. Putin dostal k moci, měl současný prezident vždy slabost, dokud nezačala zlobit.

Znal ji coby malé škvrně a ví, že vždy byla drzou holkou, jíž se kdysi přezdívalo ruská Paris Hilton.

Na rozdíl od dědičky hotelového impéria, která občas účinkuje v reklamě a a většinu času vymetá večírky, na sobě Xenije zapracovala a začala se věnovat investigativnímu žurnalismu. Přidala se k opozici a začala prezidenta Putina provokovat při tiskových konferencích čím dál drzejšími otázkami.

Na tiskové konference se sice dostává, ale V.V. Putin už jí má plné zuby a krátce po anexi Krymu, když se ptala na jeho postoj k páté koloně a k vraždám žurnalistů a opoziční politiků a jejího otce, nevydržel a tiše ale dosti syčivě sdělil svému mluvčímu, že ji neměl nechat akreditovat.

Xenija má v Rusku zvláštní status, zatímco ostatní kritici korupčního jednání vládních špiček končí nakonec sami obviněni ze zpronevěry na veřejně prospěšných pracech anebo na na pár dnů ve vězení, Xeniji z piety k jejímu zavražděnému otci Putin do basy nedá strčit. Dokonce už ji znovu pouští na své tiskovky.

Xenija na poslední konferenci V.V. Putina opět vyrukovala se svým evergreenem - potlačováním opozice Kremlem a znemožněním účasti aktivistovi Navalnému kandidovat ve volbách, kde by dle Evropského soudu kandidovat měl, protože jeho odsouzení bylo protiprávní. Poté, co Dmitrij Peskov řekl, že opozice v Rusku není schopna přinášet nosná témata a ještě nedorostla toho, aby se chopila vlády, sdělila Xenija, jež se sama rozhodla kandidovat na prezidentku, že Putin žádnou opozici nechce.

Putin se už ani nezdržoval krýt záda soudcům, kteří odsoudili Navalného, a rovnou sdělil, že opozice není schopna nalézt nosná pozitivní témata a jde hlavou proti zdi.

A pak to z něj vypadlo. Navalný a jemu podobní je dle jeho mínění takovou ruskou mutací Michaila Saakašviliho. Bývalý gruzínský prozápadně orientovaný politik Saakašvili, jenž doma čelí obviněním z korupce, a jehož v USA značili za neřízenou střelu, byl ukrajinským premiérem pozván coby konzultant a později se stal gubernátorem Oděsy.

Posléze ale zjistil, jak vysoká je v Ukrajině míra korupce, jež prostupuje do nejvyšších pater politiky a začal proti Porošenkovi pořádat protestní akce. Ty Porošenko na rozdíl od Miloše Zemana neustál, kterému nevadily demonstrace na Václaváku, a ruply mu nervy. Nechal Saakašviliho vyhostit, ačkoli věděl, že mu doma hrozí trestní stíhání a označil ho za ruského agenta. Saakašvilimu se později s pomocí příznivců podařilo propracovat na Ukrajinu a zde jej jeho příznivci vyrvali z rukou policie. Saakašvili, jenž před tím hrozil, že skočí ze střechy výškové budovy.

Prezidentu Putinovi se před volbami takovýto příměr vyhrocené situace v sousední zemi neuvěřitelně hodí do jeho konstruktu pojetí moci v Rusku. Postrašil ruský lid, že by se v Rusku mohlo objevit třeba 10 Saakašviliů a prostý ruský člověk by z toho byl jen zmatený a nešťastný. Protože takovíto Saakašviliové v podobně bloggera Navalného nepřináší nic pozitivního a destabilizují ruskou společnost a tu si Rusové a hlavně jejich současný prezident rozvracet nedá. Dostalo se mu bouřlivého potlesku.

Rusové zkrátka nemohou žít jako Ukrajinci a třást se od jednoho Majdanu k druhému Majdanu. Na to jsou příliš citliví, zranitelní a emocionální, pomyslel si tiše. Rusko si žádné státní převraty nezaslouží, už tady bylo dost VŘSR a Jelcina, kdy se V.V Putinovi rozpadlo jeho milované socialistické impérium. Z Ruska nikdy nebude smrdutý rybník, ze kterého by nějací oligarchové jako na Ukrajině lovili zlaté rybky.

Putin samozřejmě připustí opozici, ta v Rusku vždy bude a on ji snad nějak stráví, jako stravuje na každé výroční tiskové konferenci jízlivé poznámky zastánkyně demokratických hodnot Sobčakové.

Ale nesnese opozici radikální jako bylo v USA hnutí Occupy Walls Street. Kde jsou ti chytráci nyní? Jejich snahy se sesypaly jako domeček z karet. Vývoj hnutí Occupy Wall Street, jeho slavný začátek a pád zná Putin jako své boty, protože se stalo na čas hlavním propagačním nástrojem Kremlem financované TV Russia Today v boji s dekadendentní USA, jak si všimli vyšetřovatelé z ředitelství národních výzvědných služeb USA.

Rusové v rámci své protiamerické propagandy v RT dávali prostor účastníkům hnutí, jež líčili jako legitimní vzpouru prostého lidu, jenž není spokojen s kapitalistickým vykořisťovatelským systémem napojeným jak na vládní kruhy, tak na Wall Street.

A nyní to samé hnutí, které v RT dříve tak moc chválili, Putin označil za jako radikalistické a jako takové nutně odsouzené k vyšumění. A stejně radikální dle Putina jsou i názoru Navalného, jenž nedávno na youtube.com, poukázal na korupční schémata, do nichž jsou zapletly špičky Kremlu. Putin nemůže v Rusku zakázat youtube.com, protože by už jej za to nenáviděli ruští teenageři a to si před volbami nemůže dovolit.

A tak démonizuje opozici srovnáním s nepřehlednou ukrajinskou politickou scénou, aby ve svých občanech vyvolal soucit a bázeň, jež nevyvrcholí v očistné katarzi ale jen v tetelivém pocitu bezpečí v pevné náruči V.V. Putina.

Těšme se na souboj Putina a Sobčakové o prezidentský post, při kterém se dočkáme celé řady dalších komediálních situací a nikoli pouze nudné šedi, ve které už jsou dopředu a s jasným cílem rozehrány karty. Doufejme jen, se se Xenija nestane stane loutkou v rukou současného prezidenta, za niž ji označil sám Navalný, jehož se vždy tolik zastávala.

Autor: Petra Havelková | pátek 15.12.2017 20:26 | karma článku: 16.17 | přečteno: 590x

Další články blogera

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma článku: 18.61 | Přečteno: 1443 | Diskuse

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 561 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 438 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 191 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...