Alexej Navalnyj by do vězení nemusel, pokud by se držel plánu

13. 06. 2017 20:32:06
Nacionalista, jenž podpořil anexi Krymu a rozhodně nesplňuje standardy liberálního demokrata, jakého bychom nejraději v roli opozičního ruského lídra představovali, se rozhodl demonstrovat po svém.

V jinak lajdáckém Rusku si v jednom bodě potrpí na přesnost. A to v konání ohlášených demonstrací. Zatímco proti Donaldovi Trumpovi se v USA mohlo demonstrovat všude, neomezeně dlouho a policie jen bezmocně sledovala davy lidí proudící chaoticky všemi směry a drobné výtržnosti, Navalnému v odchylka od ohlášené demonstrace v Moskvě pěkně zavařila.

Měl povolenou demonstraci v Moskvě, kde by shromáždění protestující nikoho nerušili a klidně by si mohli v mezích slušnosti na Sacharovově náměstí zanadávat na zkorumpovaný režim. Navalnému, a kdo by se divil, ale odmítli vystavět pódium a propůjčit ozvučení. Stál by obklopen desetitisíci příznivců a nikdo by jej neviděl a neslyšel. Navíc mu hrozilo odtržení přímého přenosu demonstrace na youtube.com, kde má miliony fanoušků.

Kdo dnes není online, jakoby nežil. A to si životem a elánem kypící Navalnyj, kterého už dříve zlí proputinovští nacionalisté ozelenili, aby sdělili celému světu, že blogger je pro Rusy něco jako Marťan, úchylka, nikoli průměr, nedal líbit. On se považuje za hlas utlačovaného lidu a spolu s ním i mladí nespokojení Rusové, kteří by asi v UK volili Jeremyho Corbyna, jenž ale protěžuje Putina, v Rusku by ale progresivní politici typu Corbyna, nikdy nemohli dostat na volební kandidátku.

A tak se rozhodl drze natruc svolat davy na nepovolenou demonstraci na Tverského ulici vedoucí k Rudému náměstí. Už dříve si přitom odseděl 15 dní za demonstrace v den státního svátku, kde opozice, jež se prohlásila za hrdé patrioty, brojila proti zkorumpovanému premiérovi Medveděvovi. Policie nyní zadržela s vypětím sil přes tisícovku demonstrantů, kteří se nechali hezky pohodlně vynést v rámci desítek demonstrací po celém Rusku a Navalnyj byl odsouzen ke 30 dnům vězení.

Navalnyj, jenž nemůže, protože je v podmínce, kandidovat ve volbách a přesto pokračuje ve volební kampani na prezidenta, bude po měsíci propuštěn. Volilo by jej stejně jen 1 procento Rusů. Navalnyj je miláčkem britského Guardianu, jejichž reportér byl rovněž na demonstraci zadržen a opět propuštěn, ačkoli ukázal policii svou akreditaci. Nic mu to nebylo platné, pro ruskou polici byl nepřátelským prozápadním živlem.

A v této napjaté atmosféře, kdy se v Rusku protestuje a v USA se vážně přemítá, zda prezident Trump po zdrcující výpovědi propuštěného šéfa FBI Comeyho před komisí Senátu je anebo není Putinovou loutkou, běží u nás na TV Prima Zoom stovky reklam na pořad století, převratný dokument Olivera Stonea o prezidentu Putinovi. Zde se nám má svěřit s tím, že by nikdy nešel do sprchy s homosexuálem, protože by jej nechtěl trápit svými neobvykle vypracovanými svaly a má černou pásku v judu.

Putin při nedávném setkání s Angelou Merkelovou označil masové ruské protesty za efemérní záležitost, při níž se policie chová na rozdíl od pořádkových služeb EU poklidně a nepoužívá slzný plyn. To rozpadající se EU má vážný problém. Rusko své demonstrace zvládá a nedá si od západu diktovat koho má propustit z vězení, jen protože je to miláček liberálního tisku. Rusové v tom mají jasno a vysvětlí rodičům pěti dětí, že se o ně špatně starají, když namísto péče o své ratolesti demonstrují proti premiérovi.

Neměli bychom žít v iluzích. Protestující v ruských ulicích mají jen vágní představy o demokracii a nemají reálnou naději se chopit moci. Videa z demonstrací se stanou na internetu virálními, ale brzo je přebije dokument kontroverzního amerického režiséra Stonea s dramatickou hudbou, který nám představí Putina jako novodobého ruského Fantomase, který je vždy o několik kroků před francouzským komisařem Juvem i liberálním Fandorem.

Autor: Petra Havelková | úterý 13.6.2017 20:32 | karma článku: 19.93 | přečteno: 718x

Další články blogera

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma článku: 18.61 | Přečteno: 1443 | Diskuse

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 561 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.45 | Přečteno: 1318 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 239 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 184 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 248 | Diskuse
Počet článků 191 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...