Petra Havelková

Proč Putina vždy rozesmějí Zemanovy bonmoty

15. 05. 2017 13:45:37
Proč se Vladimír Putin tak potutelně usmíval, když mu Miloš Zeman sdělil v ruštině jeden ze svých bonmotů v čínském Pekingu. Že by se mu líbilo sdělení o tom, že novinářů je jak much, a tak by se měli likvidovat

načež V.V. Putin sdělil, že by je stačilo redukovat.

Slova více než dvojznačná, při kterých běhá mráz po zádech. V Rusku zahynulo hned několik novinářů a někteří lidé z toho viní V. Putina. Už je to hezká řádka let, a nyní se novináři v Rusku už nezabíjí. Bloggeři, kteří píší nepříjemné věci o korupčních skandálech premiéra, jsou odsuzování za údajné zpronevěření peněz k alternativním trestům.

Zeman se v minulosti rád chlubil, že nemá rád novináře, že považuje jejich práci za účelovou anebo nepřesnou. Někdy má pravdu, žurnalistická práce v Česku není vždy na nejvyšší úrovni. Na druhou stranu ale zase brojí proti centru proti terorismu hybridním hrozbám, jež by se mohli dle jeho názoru stát novodobým cenzurním orgánem, což ale daný útvar odmítá. Takže nevím, co si o Zemanových názorech myslet. Když vyhrál v USA volby Donald Trump, jenž označuje renomované americké noviny a televizní stanice, jen protože jej kritizují, za falešné zprávy, zakazuje některým novinářům přístup na své tiskové konference, označil se za člověka se spřízněným názorem.

Ani Putin, ani Trump, ačkoli by si to potají přáli, ale nikdy veřejně nesdělili nesdělili, že by se novináři měli likvidovat. A nyní něco takového sdělil prezident Zeman. Patrně se domníval, že se jedná o povedený žert. Jeho dialog ale vyzněl v přítomnosti ruského prezidenta více než hrozivě. Když jsem si pustila záznam ze setkání s prezidentem Putinem na RT, zjistila jsem, že to nebyla ta chvíle, kdy se prezident Putin začal smát. Rozesmála jej Zemanova poznámka o kouření, kterému holduje spolu s ministrem zahraničí Ruska Lavrovem a prezident Putin proti němu bojuje. A možná Putina rozesmála i jeho špatná ruština, jíž se naučil za komunismu a jež je dle názorů prokremelské RT sice svérázná, ale srozumitelná. Zeman považuje všechny slovanské jazyky jako jeden dialekt. Putinovu slušnou nabídku o překlad odmítl.

Putin pochválil Zemana jakožto člověka, jenž má k Rusku přátelské vztahy. V prekremelské propagační televizi Russia Today o Zemanovi psali nyní jako o osobnosti, jež jako jeden z politiků z nepřátelských zemí EU podporuje pozici Ruska ve vztahu ke Krymu a volá po ukončení sankcí. Zeman se navíc nabídl, že pomůže Putinovi s organizací budoucího fóra, pokud Putin a Rusové naznají, že on byl tou autoritou, jež by na to měla. Zeman je vždy připraven (patrně na rozdíl od premiéra Sobotky, tak si alespoň vyložila prokremelská média).

Načež Rusové referovali na RT v souvislosti se Zemanovým rozhovorem s Putinem po svém o naší vládní krizi.

Prezidenta Zemana představili jako v Česku vysoce populární osobnost, jež se dlouhodobě těší preferencím českých občanů. Stručně sdělili, že premiér Sobotka nejprve podal rezignaci kvůli údajným korupčním skandálům ministra financí. Posléze ji stáhl, ale to už dle RT nezabránilo masivním protivládním protestům. Ve skutečnosti ale byly demonstrace namířeny proti prezidentu Zemanovi a ministrovi Babišovi a už pominuly. To ale Rusům nezapadá do jejich narativu.

Jak by mohli Češi demonstrovat proti prezidentu Zemanovi, když je v Česku tolik oblíbený a stojí při V.V. Putinovi. Nepochopili, že se demonstrovalo proti tomu, že si Miloš Zeman dle mínění některých vykládá svérázně ústavu a proti ministrovi Babišovi a jeho problémy s optimalizací daní. Navíc demonstrace nebyly tak masivní, jak je na RT vykreslili a protestovala jen určitá část obyvatel.

V RT se ale o demonstracích proti Zemanovi nezmínili, protože to nezapadalo do jejich narativu oblíbeného prezidenta, jenž se snaží Rusku pomoci se zrušením sankcí. Rusové navíc sdělili, že prezident Zeman bude v rámci ústavní krize rozhodujícím vyjednavačem, ačkoli je až do čtvrtka v Číně.

Je možné, že v Rusku situaci v Česku buď vůbec nesledují, protože je pro ně v rámci jejich žurnalistiky natolik okrajová, že se jí nemají zájem zabývat, a tak jí nerozumí, ale je rovněž možné, že divákům prokremelská RT sděluje jen to, co sama chce, aby se její diváci dozvěděli.

Premiér Miloš Zeman je přítelem Ruska a proto jej dle RT Češi milují. A jak by proti němu mohli demonstrovat, když má tak blízké vztahy s jedním s nejúžasnějších lidí na světě, ruským prezidentem Putinem, jenž se v Rusku těší dle průzkumů tak velkým preferencím? Lidé v EU a na západě, protestují proti zkorumpovaným politikům, vládám neschopným řešit problémy svých zemí, jež nechává své obyvatelstvo na holičkách, nikdy ale ne vůči přátelům Ruska.

Autor: Petra Havelková | karma: 20.65 | přečteno: 923 ×
Poslední články autora