Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedělám si iluze, že jsem nějaký odborník na státní rozpočet, ale nejen stát se musí při vybírání daní držet dvou hlavních ukazatelů.

1) Vykašlat se na speciální opatření pro vybírání daní, pokud náklady převyšují vybranou daň. Poplatníkovi musí být jasné, že sytém na vybírání daní dříve či později jejich bokovky odhalí. Šedé ekonomiky se zbavit nelze, sebelepší nařízení lze obejít. U EET je to jednoduché, co se do systému nezaeviduje, to v něm prostě není a navíc náklady na EET převyšují přínos do státní kasy, proto to také Schillerová pozastavila. Malé úniky na daních nenarušují tržní prostředí a navíc se vrací zpět do české ekonomiky nejčastěji jako soukromé investice. Podezřelá je pak firma, která válcuje konkurenci v oboru, berňák má právo zjistit, v čem je její konkurenční výhoda a zda to není díky porušení zákonů.

2) Stát má mít ambici nastavit výši daně, systém výběru a postihy tak, aby se přiblížil vrcholu Gaussovi křivky. Daně mají být tak vysoké, aby se je vyplatilo odevzdávat. Vzhledem k tomu, že ekonomika se pohybuje ve vlnách od konjunktury ke krizi a zpět, tak nastavení daní je sofistikovaná věc závislá na dobrém odhadu budoucnosti. Proto s tím momentálně mají státy velký problém a taky to řeší různým způsobem, který je nejlepší se uvidí až po odeznění krize a ukončení války, dobré je nepodlehnout populizmu a zároveň nezaříznout podnikání a obchod.

Takže všeho s Mírou a se Slávou, mám ty kluky rád.;-)

Vybírání daní je jedna z oblastí, kde by se uplatnila AI. Inteligence, která nezapomíná, umí se učit, umí přijmout kreativní opatření, by nahradila většinu personálu na berňáku a taky by nehonila čudly v moři, kde plave spousta velryb. Ztracený čas se totiž dohonit nedá, nikdy. ;-)

0 0
možnosti

A tak by bylo nejjednodušší udělat daň z finanční transakce. Peníze jsou ve finančních institucích, ty jsou drsně kontrolované. Na výběr v hotovosti dát vyšší daň podle odhadu kolikrát se hotovost otočí než se uloží v bance. https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_transaction_tax

Ostatní daně slavně zrušit a tím i všechna morální dilemata, která je provázejí. Dokonce by se tím prospělo i věcnosti projednávání státního rozpočtu.

0 0
možnosti

Odvádění, neodvádění daní, je nekonečným příběhem. Dal jsem si práci - Podíl šedé ekonomiky ve v ČR srovnatelný se zeměmi EU. Jistě, šidilo se, šidí a nadále bude. Je zarážející, kdy EET zavádí ten, který moc daní neodvádí. Prokazatelně dlouhé roky nefiguruje v TOP 20 plátců. Nepodvádí, optimalizuje - přesunuje. Dojde k absurdním extrémům - Podíl dotací je větší, jako odvody. Podobně, záhada výdajů na reklamy - Zdánlivě visících na staveništi. Stále nedostavěného hnízda. Případ zatím odložen, tak je to správně. Daně neodvádět - účelově podvádět. Motiv pro poctivého plátce - Proboha, co se s mými penězi děje ... ?

EET měla omezené přínosy. Osvěta, pomíchaná s novou formou třídního boje. "Oni mají - Vy nemáte". Hraní si s pudy a záští. Hlavní přínos - výnos? To, že vůbec existovala.Jde o součet nákladů pořízení, s nutnou certifikací obnovy + určitě nějaké zlepšení. Skutečný přínos po odečtu nákladů?, nikdo nezná. Vše odhady dle potřeb. Hlavní nedostatek systému? Vedle šikany žádné protislužby!

Pocházím z živno rodiny, tradice od r. 1921. Dědova EET - Účetní kniha. Klasika - po dnech,"přijal - vyda"l. Skutečné historky, kdy 1x ročně přímo do obchodu přichází berní úředník. Co by živnostník na úřadě dělal? Jeho místo je za pultíkem. Úředník ví, že děda šidí. Oba se ovšem respektují, potřebují se. Tedy zkoumá a mručí. Pokud mručí hodně - odchází se štůskem látky na oblek. Žádný úplatek, zrovna byla sleva! Dále jde kontrolovat krejčího. Tam již výhružně mručí přímo ode dveří! Hle, i krejčí má papíry v pořádku ;-)Proboha, jak to ti naši předci vlastně dělali? Bez dotací a své šedé vlnky čeřili rovněž. Přesto 1 Republika ekonomicky zkvétala ... :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.