Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V mnohém máte pravdu.

Ale přece jen by bylo vhodné poctivě uvést, proč Barmánci Rohingy tak nesnáší --- za prvé, říká se, že na tom území žijí už od 12. století. To je pravda, ale bylo to opravdu malé společenství a tihle dostali bermské občanství. Naprostá většina z nich ale přišla s nenáviděnými Brity a jejich kolonizačním podmaněním dávného království Barmy a odstavením Barmánců na druhou kolej ve vlastní zemi. To je jejich první cejch.

http://www.literarky.cz/politika/svet/24820-barma-genocida-pod-patronatem-zapadni-ikony-

Za druhé, během 2.sv.války se Rohingové aktivně podíleli na zvěrstvech páchaných na rakhinských buddhistech.

To je jejich druhý cejch.

https://blisty.cz/art/88040.html

A tyto dva cejchy si Rohingové desetiletí nesou s sebou a Barmánci je opravdu nemají rádi.

V roce 1962 bylo 135 etnických, náboženských a jiných skupin (juntou) uznáno za součást celku barmské společnosti a jejich příslušníci dostali barmské občanství. Rohingové jako jediní ne.

Tak to je.

9 2
možnosti

J19i59ř22í 98H27r68b11e79k

17. 9. 2017 14:02

No... pohledy jsou různé, právník Tomáš Tyl, který se prý situací dlouhodobě zabývá píše „Takže když muslimští Rohingové zkusili vybít buddhistické Arakánce, kteří byli veskrze zemědělci a zejména vesničané neměli o nějakém boji ani ponětí, stalo se to, co se tak občas stává - mírumilovní buddhisté se zorganizovali ...“ a dokonce i mainstreamová media přiznávají: „Nejnovější vlna násilí zde začala, když povstalci z řad Rohingů 25. srpna zaútočili na několik 30 policejních stanic a vojenských stanovišť v barmském Arakanském státě. Při nich a následných bojích zahynulo 29 vojáků, úředníků a civilistů.“

Asi si každý musí udělat názor sám, kdybych měl osobně volit co mi připadá daleko pravděpodobnější... tak v souladu celosvětovou zkušeností násilí více pasuje k wahhábismu než s theravádovému budhismu ;-)

13 0
možnosti

Ono je to trochu jinak, realitou byly násilnosti Rohingů proti nemuslimům a barmským institucím, militantní snaha odtrhnout území, které považují za "své", od Barmy..., ta se jen brání, ostatně ne příliš šťastné zkušenosti s Rohingy má také Indie. Rozmáhá se mezi nimi totiž radikální a militantní podoba islámu. A pokud jde o "bengálské přistěhovalce", tak statisíce z nich skutečně do Barmy ilegálně přišly z Bangladéše, tedy Bengálska..., i když ne samozřejmě všichni, to je také třeba zmínit.

8 1
možnosti

J92a46r89a 61R61a88n42k

17. 9. 2017 19:13

Rohyngya nejsou pouze muslimove, jsou i Hindu.....vim, ze jste velice vzdelany pane Mikulasku, ale kdyz uz podle wiki tak zkuste tu anglickou, je obsaznejsi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rohingya_people

2 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.