Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná. 

Štěrbinou očí spatřila ve výkopu pod sebou smavého dvacetiletého romského dělníka, který se na ni usmál a poslal jí vzdušnou pusu. Vůbec mu nevadilo, že jí táhne na padesát. Byl přesně její typ. Příjemně ji to pošimralo na duši. Brzo usedne do školních lavic, otevře učebnici a natáhne si přes obličej respirátor třídy FFP2, jenž dostala od vlády, aby byla chráněna před vtíravými viry. Přetrpí šest nudných hodin výuky angličtiny naplněných všední rutinou. Už aby bylo odpoledne a mohla vyrazit mezi lidi.

Dnes se bavila se svými žáky o nadcházejících volbách v USA. Fandila jako správná levicová liberálka Joe Bidenovi, kterého milovala v podání Jima Carreyho ve svém oblíbeném  Saturday Night Live. Řeč se stočila z otázky  práv homosexuálních párů na početí  k problematice genderově neutrálního jazyka. Ačkoli plně fandila snahám kanadské vlády, vysvětlila svým žákům, že v Česku by něco takového neprošlo, protože zde máme pevně zakořeněné vnímání rodu mužského, ženského a středního.

Šest hodin uplynulo jako nic. Cestou ze školy se staví ke svému dobrému příteli, postaršímu malíři Patrikovi. Uvaří jí čaj a řekne jí, co se událo nového. Dnes výjimečně neměl v rukou štětec. Namísto toho tupě zíral do blikající obrazovky monitoru a tvářil se znepokojeně.

"Co se děje?"

"Situace vůbec nevypadá růžově, poslechni si názor profesora Flégra"

Pohlédla do monitoru, ze kterého se na ni zašklebil známý český parazitolog.

"Bude to stát tisíce životů. S každým stupněm ochlazení se smrtnost zvýší o 1,2 procenta. Máme před sebou exponenciální růst. Virus bude s vysokou pravděpodobností mutovat."

"To snad nemyslí vážně! Podívej se na něj, vždyť sám vypadá jako mrtvola" zasmála se Adéla.

"Já bych to nepodceňoval" odtušil Patrik. "Věřím mu více nežli Romanu Šmuclerovi".

Doma si zaskypovala se svým synem žijícím v Británii, který jí sdělil, že se u nich  začíná šířit jakási mutace. Nahlas se o tom ale ještě moc nemluví.

"Že by měl profesor Flégr přece jen pravdu" napadlo ji.

"Za několik dnů byl vyhlášen výjimečný stav a výuka byla přesunuta do virtuálního prostoru. Uplynul týden. Adéla se doma už dost nudila, celé jí to začalo lézt na mozek. Asi se nebude moci vidět se svým synem. Na lyžování v Itálii  si může dát zajít chuť. Neviděla žádné světélko na konci tunelu. Jen samou tmu a smutné zprávy o přeplněných špitálech.

"Krucifix, to na to nemůžou vynalézt žádné očkování?" zeptala se Patrika a ten jí sdělil, že očkování bylo dávno vynalezeno. Ale složité procesy schvalování v Evropské unii vše jen brzdí.

"To v Rusku už začíná očkovat jejich vakcínou Sputnik V. Ještě jim zbývá provést pár testů na dobrovolnících ve třetí fázi. Nyní shání evropské  typy. Muže kolem sedmdesátky let a ženy kolem padesátky."

"To jsme my dva, jak o tom víš?"

"Přečetl jsem si letáček v Myší díře. Ostatně můžeme se přihlásit. Stačí se jen zaregistrovat na ruské ambasádě. A vyčkat. Ty bys do toho se mnou šla?"

"Když by to pomohlo světu?"

"Od Rusa nečekej, že spasí naši západní civilizaci. Sami trpí mesiášských komplexem. Snad v tom nebude nějaký háček. Ale co, už mě nebaví civět doma do stropu. Aspoň bude zábava"

Druhý den vyplnili na ruské ambasádě potřebné formuláře a poté byli představeni Igoru Michajlovičovi Smirnovovi, jenž měl na starosti otázku očkování.

"Nebudeme chodit kolem horké kaše," začal zostra Igor Michajlovič, zpocený muž středního věku ve špatně padnoucím saku. Jsme rádi, že jste přišli a rozhodli se zúčastnit tohoto nevídaného dobrodružství, na jehož závěru bude přítomna spása celého světa před záludným virem, jenž nečiní rozdíl mezi naší vyspělou, oduševnělou východní kulturou a vaším dekadentním západem. Kosí stejně Rusáky jakož i Amíky, tlusté i chudé, bohaté a chudobné" vychrlil ze sebe špatnou češtinou a zakašlal.      

Patrik významně zamrkal na Adélu.

"Oba dva se nám hodíte, protože máte zdejší evropské kořeny a správný věk. Souhlasíte však, aby vám byl aplikován náš vakcinační preparát Sputnik V? Nikdo z vás přitom nebude vědět, zda dostal pravou látku anebo pouhopouhé placebo."

Oba dva mu to odkývali a zakrátko se ocitli v místnosti vousatého profesora nápadně připomínajícího  svou vizáží I. P. Pavlova.

"Po aplikaci dávky vyčkejte půl hodiny v předsíni, když by se vám udělalo nevolno. Veškeré vedlejší účinky nám budete hlásit na tomto telefonním čísle. Za tří týdny půjdete na přeočkování. Děkujeme vám, jste praví hrdinové, skuteční průkopníci, kterých si vždy budeme cenit pro jejich odvahu. V budoucnu s vámi budeme počítat pro státní vyznamenání"

"Nedám se vyznamenat od Rusáků" zasyčel Patrik.

"Adéla do něj nenápadně kopla. "Mlč a buď vděčný, že spasíš svět."

"To si za mně střílíš?"

"Myslím to smrtelně vážně. Už něco začínám cítit v konečcích prstů na nohou."

"Zvláštní, já vůbec nic necítím" odtušil Pavel.

Blažený pocit se Adéle brzy rozlil do celého těla. Pak se skácela na zem a párkrát  sebou slastně škubla. V krátkém filmu se jí promítl celý její hříšný život. A nad tím vším se vznášela pravoslavná Bohorodička. Zamrkala očima a probrala se.

"Co se to s tebou děje?" zeptal se Patrik znepokojeně.

"Vůbec na nic se nepamatuji, jdeme domů."

První tři dny na sobě nepociťovala žádné změny. Skypovala  si se svým synem a  se svou sestrou, pracující na zahraniční ambasádě, se kterou psala ve volných chvílích fun-fiction o jejím oblíbeném americkém herci s homosexuální tématikou.

Čtvrtý den se jí ale pikantní zápletka na motivy filmu Dej mi své jméno začala zajídat. Připadla jí perverzní.

"Cože, tak ty z toho chceš vycouvat. Teď, když jsem ve dvou třetinách. To snad nemyslíš vážně, sama jsi mě do toho navezla. To bylo pořád Timothéé Chalamet je jedinečný, ta scéna, ve kterého líbá Armiheo Hammera je excelentní. A teď tě najednou jímá hnus. Já tě nepoznávám" zlobila se sestra.

"Prostě jsem dozrála. Vyznávám tradiční konzervativní hodnoty. No tak co, lidi mění své názory. Co je na tom divného?"

"Měla by ses odstěhovat do Ruska. Tam bys zapadla."
"??????o za tvé pochopení."
"Panebože, ty jsi ztřeštěná. Má sestra zkrátka neví, kdo je. Exotka. Jdu spát. Zítra mám práci. Ty si položíš nohy na stůl a můžeš pracovat z domova, ale já musím panu velvyslanci chystat veškeré podklady."

"Aby tě neubylo"

Druhý den šla Adéla po ulici a zasvědila ji hlava. Poprvé si připadla ve svém věku nepatřičná se svými dredy. Další den zašla za kadeřnicí a nechala se ostříhat.  Začala snít o tom, že si nechá narůst prostý ruský cop.

Svěřila se se svými myšlenkami na ruské ambasádě lékařovi, ze kterého jen tak mimochodem vypadlo,  vypadlo, že je opravdu potomkem slavného I.P. Pavlova.

"Zajímavé, s takovými vedlejšími účinky naší adenovirální vektorové vakcíny na běžné Evropany jsme nepočítali. Mysleli jsme si v Gemalejově národním centru pro epidemiologii a mikrobiologii, že účinky budou pouze fyziologické.  Pokud by se to ale ověřili na více dobrovolnících, mohlo by nám očkování posloužit jako psychologická zbraň v naší asymetrické válce. Infiltrovat se do myslí lidí" pomyslel si lékař a poslal svůj nápad dál na ústředí. Okamžik Sputníku, jenž navazuje na vypuštění stejnojmenného satelitu, nastává, zaradovali se v FSB.   

"S pomocí vakcíny bychom mohli získat zpátky své bývalé satelity. Naočkovaní Východoevropané začnou automaticky nenávidět evropské hodnoty a přikloní se k nám" pomyslel si horlivý důstojník FSB. Nikdo se nesmí o naší akci dozvědět. Vakcínu by nám v EU zakázali aplikovat z politických důvodů.    

Naivní Adéla neměla tušení, že se dostala do hledáčku ruských tajných služeb a v klopě svého saka nosila bezstarostně drobnou štěnici. Sama od sebe si pustila ruskou televizi, kde zrovna běžel propagační pořad o tom, jak se covidová nákaza rozmáhá po celé Evropě a jak Česko prohrává svůj boj. Hned na to se zde objevil vědec, který jí nedávno očkoval a hovořil o slibných účincích vakcíny. Vpíjela se do jeho očí. Z ničeho nic se začala blaženě usmívat.

"Adélo, já tě nepoznávám. Co to posloucháš? Totální odpad. Že jsem tě jen vodil na ruskou ambasádu" vyčítal si Patrik.

"Spasil jsi ??? ????."

"Neblbni, co to kecáš za nesmysly. Žádnou tvou duši jsem nezachránil. Ještě nedávno jsi byla ateistka, demokratka, příznivkyně práv LGBT minorit. A teď na to všechno pliveš? Ještě řekni, že se ti líbí hrudník Vladimíra Vladimíroviče Putina"

"Jak to ?? ???????? ? ??????????. "

"Jsi pako."

 Patrik ale nebyl jediný, kdo si všiml Adéliny proměny. Jeho přítelkyně se dostala do křížku se svými studenty, kterým najednou začala připadat přehnaně upjatá. Když po jednom z nich začala požadovat, aby přestal vyznávat jméno boží nadarmo a vyzvala ho, aby následoval příkladu ruského patriarchy, řekl jí otevřeně, aby si políbila zadní část těla.

Video sdílel jeden z jeho spolužáků na TikToku a brzo se stalo virálním. Plačící Adélu si pozval na kobereček ředitel školy, který jí důrazně poprosil, aby své soukromé názory netahala do svých hodin.

Adéla zrudla. Nevěděla, jestli má nadávat anglicky anebo rusky. To ale nebylo všechno. Úředníci na ústředí FSB  byli silně znepokojeni. Obávali se, že že teď, když se vše medializovalo, se vše předčasně provalí. Povolali si Patrika na ambasádu a poprosili jej, aby na Adélu dohlédl. Kromě vyznamenání mu slíbili tučnou odměnu.

Patrik se otřásl hnusem. Takto to tedy je. Až teď mu došlo, že Adéla dostala skutečnou dávku a on jen placebo. To ale Rusové v rámci dvojitě zaslepené studie netušili a bláhově věřili, že Patrik stojí na jejich straně. Patrik jim všechno prohnaně odkýval a běžel za Adélou, aby jí sdělil, v jakém je nebezpečí.

"Adélo, toto už nemůžeme dál tutlat. Musíme to sdělit celému světu. Půjdeme do DVTV. Martin Veselovský nás pochopí" prosil Adélu.  

"Nikam nepůjdu. ? ?? ?????? ??????? ?????"

Mezi oběma došlo k prudké hádce, která znepokojila sousedy.

Pavel se marně snažil přesvědčit Adélu. Ruští agenti zpozorněli. Musí jednat rychle. Dříve nežli se Patrikovi podařilo dovolat se do DVTV, dorazila před jeho byt sanitka.

"Co tady děláte?" zeptal se Patrik vztekle doktora.
"Někdo ze sousedů si stěžoval na prudký hluk. Připadlo mu, že jste se oba dva zbláznili. Uklidněte se."

"Já nejsem blázen, za vším stojí ruské tajné služby. Chtějí nás proočkovat ruskou vakcínou Sputnik V, abychom všichni zase měli rádi Rusáky. Je to všecko o psychologii" bránil se Patrik.

"Uklidněte se" řekl lékař s lehkých ruským přízvukem a vpravil Patrikovi do žíly injekci s omamným preparátem.

"A vy se uklidníte se ním" mrkl na nic nechápající Adélu a uspal i ji. Oba pak byli odvezeni ve svěrací kazajce neznámo kam. Nikdo už je nikdy neviděl.

 

Autor: Petra Havelková | pondělí 1.3.2021 18:24 | karma článku: 6,82 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Sacha Baron Cohen = Radek Vondráček, Sarah Palin = Miroslava Němcová

Radek Vondráček to už nemohl v sobě nadále dusit. Poté, co kníže po tolikáté před jeho očima usnul a o si to kladl osobně za vinu, se rozhodl, že rozvíří vody malého českého politického rybníčku a sejme masku seriózního právníka

8.3.2019 v 15:36 | Karma: 22,44 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bloger V si změnil profilovou fotografii

Čtete dobře, řeč není o Markétě Šichtařové, která si díky svým stále se měnícím vyprseným fotografiím získává přízeň desítky tisíc čtenářů, ale o blogerovi Davidovi V.

20.2.2019 v 14:12 | Karma: 26,56 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Půjde Mark Zuckerberg díky inicativě Václava Klause ml. sedět do českého vězení?

Boj Václava Klause mladšího za svobodu projevu v České republice, kterou dle jeho názoru ohrožuje cenzura ze strany sociálních sítí (především Facebooku), je chvályhodný.

27.1.2019 v 13:08 | Karma: 16,14 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Ponechme mužům jejich vkus!

Reakcím padesátnic, které pobouřil výrok francouzského spisovatele, který prohlásil, že už se mu v jeho 50 letech neztopoří penis při pohledu na ženu jeho věku rozumím, ale....

11.1.2019 v 17:47 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Orlické hory

Silvestrovská procházka orlickými horami se namísto kochání scenériemi zvrtla v datlování aplikací mapy.cz a já se během ní stala "čínskou občankou"

7.1.2019 v 12:58 | Karma: 17,10 | Přečteno: 422x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Bajka o bukvicích a zlé kavce

Dvě zamilované bukvice seděly na lavičce v parku pod svým rodným stromem. Nedávno se jim splnil vytoužený sen a v kočárku houpaly své adoptované dítě, miniaturní bukvici s dudlíkem v puse.

19.7.2018 v 19:43 | Karma: 15,18 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Za emigraci byl krávě v EU vyměřen trest smrti

Řadu členů EU vyděsil krutý rozsudek pro prostomyslnou březí krávu Penku, která si se svým nízkým kravím IQ nedokázala přečíst tabulku "Pozor státní hranice" a odešla z Bulharska do Srbska

16.6.2018 v 14:01 | Karma: 20,07 | Přečteno: 870x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Blížíme se Rusku anebo spíše Saúdské Arábii?

V obou dvou zemích jsou umělci ostrakizováni za svobodu uměleckého projevu a uměleckou kritiku propojení autoritářského režimu s náboženstvím

30.5.2018 v 20:49 | Karma: 10,11 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Dáma s psíčkem

Ministryně obrany, jež si vyfotila věnec položený neznámému vojínovi na Vítkově spolu se svým psem, hnula žlučí velké části českého národa. Ale proč vlastně?

19.5.2018 v 12:08 | Karma: 13,23 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bude Natalie Portmanová zbavena izraelského občanství?

Slavná americká herečka izraelského původu se kriticky vyslovila k nedávným nepřiměřeným zásahům izraelských ozbrojených složek proti protestujícím Palestincům, které si vyžádaly civilní oběti

25.4.2018 v 14:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Prokleta jurodivým jeruzalémským mužíkem

Když se budete proplétat uličkami Jeruzaléma, snažte se zorientovat sami a nikdy neoslovujte prazvláštní mužíčky v modrých čapkách, anebo dopadnete stejně jako já

6.4.2018 v 7:20 | Karma: 16,13 | Přečteno: 550x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.