Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blond vlasy opravdu nová hnědá?

Nedávno mne na serveru aktuane.com zaujal článek Blond je nová hnědá. Kromě fotografií rozcuchaného Donada Trumpa se článek strefoval do nevkusného účesu nizozemského politika Wilderse, francouzské političky le Pen a B. Johnsona

Všichni tito politici totiž dle článku zastávají populistické, antiimigrační postoje a všichni mají nevkusný styling a hned bylo zaděláno na vtipný článek doplněný fotkou maket Le Penové, blonďatého Hitlera, Wilderse a Trumpa, kteří  vášnivě čekají na to, že se nakonec  na blond přebarví všichni xenofobní  populisté celého světa. 

V  PR článku na samotný server, kde  klíčová zvýrazněná  slova odkazovala k dalším povrchním článkům o stylingu celebrit a kde byly jedinými seriozními odkazy prokliky na studii z  Foreign Affairs a z časopisu The Times jsem měla rozpačitý pocit.  Nechápala jsem, jestli jde o žert, jenž by se hodil spíše pro okurkovou sezónu,  o snahu  zvýšení popularity serveru anebo nechtěně alogickou mediální antixenofobní masáž svých čtenářů.  Pokud jej ale autoři mysleli vážně, dopustili se hned několika logických omylů ve své argumentaci, přinejmenším tzv. nekompletního srovnání, kradmého omylu anebo myšlení v kruhu.

Nejsem příznivcem názorů jednoho z  politiků, jejichž účes byl kritizován,  přesto jsem  začala jsem přemýšlet, jestli takto napůl rádoby žertovné,  napůl vážně míněné články,  prounijně naladěným antixenofobním  názorům, jež se snaží server aktualne.cz razit, spíše medvědí službu.

Článek se mi totiž, coby čtenářce, vryl celkem intenzivně do podvědomí a začala jsem přemýšlet, co vlastně mají tito politici společného.  Zjistila jsem, že kromě barvy účesu, který nosí polovina postarších žen, toho zas tak mnoho není. Rozhodně  ale nemají nic společného s Adolfem Hitlerem a jeho klikou, jež chtěla svého času zvýšit sebevědomí poválečnou ekonomickou  depresí zmítaného Německa masovými pogromy a vytvořením Třetí říše za cenu milionů lidských obětí, porobení a zotročením ostatních národů.

Něco takového žádný z výše kritizovaných politiků nechce. Namísto  snahy kolonizovat ostatní národy se snaží prosazovat identitní, často silně protekcionistickou politiku.  Le Penová starší, jež na radu svých PR poradců vyrazila ze své strany svého xenofobního otce, se soustředila v regionálních  volbách v zanedbanějších oblastech více na levicovou politiku, zatímco její neteř Le Penová mladší, rovněž blondýna  v jiných, více průmyslových oblastech slibovala po pravicovém způsobu podporu podnikatelům.

Na radu mozku Národní fronty F.  Philippota všichni jejich představitelé mírní svůj dříve peprný slovník. Zatímco Le Penová je kovanou političkou, jež razí přísný sekularismus, který ale kážou i ostatní francouzští politici, až na Macrona, a občas kritizuje islámský fundamentalismus, je Geert Wilders světoběžníkem, jenž nesnáší islám jako takový, a snaží se vnutit v programu své strany tak trochu násilně své zemi, jež má díky masovější migraci více multikulturní kořeny, návrat k tradicím křesťanství a judaismu anebo, když by to nešlo jinak, neutrálního sekularismu. 

Britský ministr zahraničí Boris Johnson, do jehož účesu se článek rovněž strefuje, není v žádném případě žádný xenofob a  nevyjadřuje se kriticky vůči islámu ani vůči dalším náboženstvím. Kromě svého  elitního vzdělání a  břitkých článků, kde zesměšňoval za  přehnané peníze politiky na základě jejich vizuálního vzhledu, se stal hlavní tváří Brexitu.

Napsal  dva články, jeden pro setrvání v EU a druhý proti,  a krátce po nečekaném výsledku referenda se na pár dnů psychicky zhroutil, dokud si neuvědomil, že UK čekají 2 sladkobolné roky  složitých vyjednávání, kdy si s EU i se zbytkem světa mohou vyhandlovat komfortnější, ale klidně i méně komfortní podmínky, jež mohou vést k oživení anebo k recesi britské ekonomiky. Johnson není žádný xenofob a nemůže za to, že mu jeho přirozeně blond vlasy, jež zdědil po svých tureckých, židovských a evropských předcích, vlají neposlušně ve větru.

Donald Trump, jenž si zkrášlil světlehnědý odstín, do nějž už vchází přirozené šediny, světlejším odstínem, aby nevypadal jako morče, když by si neustále barvil vlasy na hnědo, na rozdíl od ostatních nikdy nebyl kovaným politikem. Jen  charismatickým kontroverzním obchodníkem a mediálně přetřásanou osobností, který během své volební kampaně často měnil názor.

Jakožto obchodník s realitami  a jako člověk donedávna těžil  z důsledků globalizace a možnosti vhodně investovat v zahraničí ale i z důsledků migrace, jež mu přinesly 2 krásné manželky, a  haldu relativně úspěšných capartů.  Z mnoha siláckých výroků a slibů, kterými si získal voličskou základnu, postupně pod tlakem veřejnosti ale i svých politických protivníků v Kongresu, ustupuje.

Patrně bude ještě pár let těžit z toho, co nakukal  obyvatelům USA,  jimž vsugeroval, jak je a jedině je celý svět odírá, ačkoli  doposud USA, jež udávaly světu řád jako ekonomický lídr planety ale i jako hlavní militaristická velmoc, občasnými  nešikovnými vojenskými intervencemi zadělaly Evropě, ale i dalším zemím  na haldu problémů. A  byly to právě  USA, jejichž firmy donedávna obchodně těžily z důsledků globalizace a dovozu levného zboží ze zemí s otrocky nízkými platy a jejich Wall Street z prazvláštních finančních operací.   

Zamrzlá, dlouho vyjednávaná  obchodní  smlouva TPP, již Trump zablokoval, je dle expertů promarněnou šancí ovládnout obchodně prostor, jenž může do budoucna opanovat Čína. Změnit smlouvu  NAFTA nebude tak jednoduché a rychlé, jak si Donald  Trump představuje. Možná se mu podaří stáhnout část výroby z Mexika zpátky do USA, ale bude se patrně jednat o více automatizovanou produkci za cenu, že se hospodářští  partneři USA, pokud by proti nim byly nasazeny vysoké obchodní tarify,  patrně budou více soustředit na obchodní spolupráci s dalšími zeměmi.

Éra magickou mocí nadaných politických figur, jež mohou škrtnutím pera svými edikty přepisovat dějiny,  je pomalu ale jistě za námi.  Blonďaté, zdánlivě nebezpečné "fašistické"   ikony straší spíše v hlavách nudících se světových žurnalistů.  Mnohem větší vliv, nežli tito  politici, kteří mohou maximálně prosazením referenda aktivovat článek o vystoupení anebo nevystoupení  Nizozemí z EU, jež by se vleklo 2 roky, mají  nadnárodní korporace a advokátní firmy, jež radí firmám, jak optimalizovat své náklady do té míry, aby samy nadmuly svůj kapitál a státům,  jejichž zájmy se snaží tito blondýni úspěšně anebo neúspěšně hájit, nezbylo takřka nic pro sociální potřeby.

 Mnohem větší hrozbou, nežli "xenofobní", sekulární, izolacionalističtí politici, může být klimatická krize anebo válečný konflikt ještě většího rázu, nežli se doposud rozhořel  v Africe a s Střední Asii, po němž ani jeden z těchto politiků, z nichž většina by ráda svinula svůj národ do bezpečné šnečí ulity, chráněné před cizorodými  vlivy a důsledky globalizace, jíž se stejně nevyhnou, nevolá. Bohužel stávající konflikty a napětí  vzhledem k malému vlivu anebo krátkozrakým řešením, jež nabízejí, patrně ani  nevyřeší.  

Autor: Petra Havelková | sobota 18.3.2017 13:24 | karma článku: 12,22 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Sacha Baron Cohen = Radek Vondráček, Sarah Palin = Miroslava Němcová

Radek Vondráček to už nemohl v sobě nadále dusit. Poté, co kníže po tolikáté před jeho očima usnul a o si to kladl osobně za vinu, se rozhodl, že rozvíří vody malého českého politického rybníčku a sejme masku seriózního právníka

8.3.2019 v 15:36 | Karma: 22,44 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bloger V si změnil profilovou fotografii

Čtete dobře, řeč není o Markétě Šichtařové, která si díky svým stále se měnícím vyprseným fotografiím získává přízeň desítky tisíc čtenářů, ale o blogerovi Davidovi V.

20.2.2019 v 14:12 | Karma: 26,56 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Půjde Mark Zuckerberg díky inicativě Václava Klause ml. sedět do českého vězení?

Boj Václava Klause mladšího za svobodu projevu v České republice, kterou dle jeho názoru ohrožuje cenzura ze strany sociálních sítí (především Facebooku), je chvályhodný.

27.1.2019 v 13:08 | Karma: 16,14 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Ponechme mužům jejich vkus!

Reakcím padesátnic, které pobouřil výrok francouzského spisovatele, který prohlásil, že už se mu v jeho 50 letech neztopoří penis při pohledu na ženu jeho věku rozumím, ale....

11.1.2019 v 17:47 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Orlické hory

Silvestrovská procházka orlickými horami se namísto kochání scenériemi zvrtla v datlování aplikací mapy.cz a já se během ní stala "čínskou občankou"

7.1.2019 v 12:58 | Karma: 17,10 | Přečteno: 422x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Bajka o bukvicích a zlé kavce

Dvě zamilované bukvice seděly na lavičce v parku pod svým rodným stromem. Nedávno se jim splnil vytoužený sen a v kočárku houpaly své adoptované dítě, miniaturní bukvici s dudlíkem v puse.

19.7.2018 v 19:43 | Karma: 15,18 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Za emigraci byl krávě v EU vyměřen trest smrti

Řadu členů EU vyděsil krutý rozsudek pro prostomyslnou březí krávu Penku, která si se svým nízkým kravím IQ nedokázala přečíst tabulku "Pozor státní hranice" a odešla z Bulharska do Srbska

16.6.2018 v 14:01 | Karma: 20,07 | Přečteno: 870x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Blížíme se Rusku anebo spíše Saúdské Arábii?

V obou dvou zemích jsou umělci ostrakizováni za svobodu uměleckého projevu a uměleckou kritiku propojení autoritářského režimu s náboženstvím

30.5.2018 v 20:49 | Karma: 10,11 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Dáma s psíčkem

Ministryně obrany, jež si vyfotila věnec položený neznámému vojínovi na Vítkově spolu se svým psem, hnula žlučí velké části českého národa. Ale proč vlastně?

19.5.2018 v 12:08 | Karma: 13,23 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bude Natalie Portmanová zbavena izraelského občanství?

Slavná americká herečka izraelského původu se kriticky vyslovila k nedávným nepřiměřeným zásahům izraelských ozbrojených složek proti protestujícím Palestincům, které si vyžádaly civilní oběti

25.4.2018 v 14:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.