Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství Trumpových pátečních tweetů odhaleno?

Zatímco během týdne je s D. Trumpem rozumná řeč, v pátek vše pokazí a přes víkend je oheň na střeše. Za vším stojí dle novinářů ortodoxní židovská víra jeho zetě Jareda.

Opakuje se to s úpornou pravidelností. Začalo to Trumpovou inaugurací, kdy nejprve napsal ve svém tweetu, patrně na radu svého zetě. že lidé mají právo svobodně protestovat. Poté zavolal šéfovi Ostrahy parku Michaelovi T. Reynoldsovi, a nadal mu, že jeho zaměstnanci tweetnuli fotografie srovnávající počet lidí na jeho a Obamově inauguraci. Vyvrcholilo to dočasným zákazem tweetování pro všechny sekuriťáky. A byla z toho kauza jako trám. Poté si Trump stěžoval na CIA a nařkl tisk a média z neobjektivnosti. Jeho mluvčí Spicer  prohlásil rudnouce, že davy na Trumpově inauguraci byly nejlidnatější v historii USA.  

Vše se stalo, když byl jeho zeť Jared Kushner, jenž vždy působil na svého výbušného příbuzného jako klidná síla a žehlil tchánovy slovní přestřelky,  se svou ženou odtržen od světa v rámci svého pátečního a sobotního šábesu, kdy má coby ortodoxní Žid zakázáno komunikovat se světem a používat sociální sítě.

Kushner s rabínem ze studií Hirshy Zarchym

"Myslím si, že Jared odvede skvělou práce. Odvede skvělou práci. Budeme s ním spolupracovat" argumentoval Trump, když si svého zetě dosadil coby svého strategického poradce do západního křídla Bílého domu i přes výtky o nepotismu.  

Kushner obětoval Trumpovi hodně. Vzdal se života v New Yorku v luxusním věžáku nedaleko svého tchána, naplno šlapal pro outsidera prezidentských voleb, aniž by si jej kdokoli v médiích povšiml.   

Zdvořilý  Žid z New Jersey, jemuž rodiče koupili vzdělání na Harvardu za 2,5 milionový sponzorský dar  a jenž převzal po svém otci   poté, co byl zavřen za daňové úniky a vydírání svého švagra, jeho realitní impérium, vyhrál tchánovi volby dokonalou strategií využívající moderní technologie.

Trump kromě tweetování ze svého zastaralého mobilu s nechráněným Androidem nemá žádné počítačové znalosti a veškeré informace získává z tisku anebo z médií. Trumpa se během kampaně stranili skoro všichni jeho republikánští kolegové, kteří měli strach ze ztráty dobré pověsti. Namísto něj komunikovali s diskrétním Jaredem bez rizika prozrazení. Jared najal Trumpovi odborníka, jenž mu radil s daňovou politikou pod podmínkou naprosté anonymity a dvojnásobného honoráře. Jeho New York Observer jako jeden z mála tištěných a internetových časopisů  podporoval Trumpa ve volbách, spílal Alecu Baldwinovi za jeho nelichotivé zpodobení Trumpa v SNL a sám karikoval Michelle Obamovou, zatímco ostatní deníky na Trumpa dštily síru.

Kushner  řídil s typickým židovským umem, jenž dokáže vyčarovat mnohé  z ničeho, Trumpovy volební finance. Prodával trumpovské čepice a další reklamní předměty v hodnotě   8 000 dolarů za 80 000 za den. Od drobných přispěvatelů se mu podařilo v průběhu 4 měsíců shromáždit 250 milionů dolarů. Vytvořil tým nadšenců z řad podnikatelů ale i alternativců, kteří pro jeho tchána pracovali do úmoru těla skoro zadarmo. 

Jared navíc sjednal Trumpovi schůzku s Rupertem Murdochem, jenž Trumpem pohrdal, i  se 400 C.E.O. z oblasti moderních technologií, kterým sdělil, že jeho tchána lze snadno nenávidět na dálku, ale zblízka je to úplný beránek. Díky lidem ze Silicon Valley získal nejlepší odborníky z oblasti digitálního trhu. Zapojil  i svého mladšího bratra, milionáře Joshe.

Kushner využil dat z počítačů Republikánského národního výboru a najal si společnost Cambridge Analytica, jež mu pomohla zmapovat nálady a přání voličů. Použil k tomu nástroje Deep Root, díky němuž reklamy  TV reklamy cílily v jednotlivých státech na konkrétní skupiny obyvatel.

Kushnerovi se podařilo s pomocí odborníků vytvořit geolokační nástroj, jenž dokázal rozlišit mezi 20 typy voličů díky interface Google Maps. Datové operace diktovaly volební rozhodnutí, Trumpovy cesty, financování, reklamu, zacílení živých kampaní, i témata Trumpových proslovů. Jeho týmu se podařilo shromáždit neuvěřitelné množství dat o cílových skupinách a manipulovat s jejich náladami. Vše působilo navenek dokonale spontánním dojmem a lidé si neuvědomili, že jsou orchestrováni Jaredem Kushnerem a počítačovými programy využívajícími sběr dat o jejich privátních touhách a frustracích.

Volby nerozhodla svobodná vůle voličů, ale počítače, jež se v průběhu voleb učily nové poznatky,  implementace marketingových strategií, vyřazování neefektivních reklam v řádech minut a jejich  nahrazení úspěšnějšími. Za den se Kushnerovi podařilo zaslat 100 000 přesně zacílených reklam konkrétním voličům. Jednoduchá videa s Trumpem v nákladu 160 000 dolarů měla 74 milionů shlédnutí. 

Jared vytipoval klíčové státy, na které se jeho tchán zaměřil, stejně jako Obama, ale s pomocí nových technologií a sociálních sítí. To vše za polovinu  nákladů Hillary Clintové. Je jasné, že se příliš nevyspal, ale i díky této formě zacílení Trump vyhrál ve strategických státech o zlomky procent, ačkoli Hillary měla převahu 2 miliony voličů. Jen přízeň amerických soukmenovců se Jaredovi  získat nepodařilo a proti Trumpovi volilo 76 procent Židů.  

To vše učinil pro Trumpa člověk, jenž nebyl vůbec vidět, nepoužíval tweet a držel se přísných ortodoxních židovských zásad,  jež mu nyní podrážejí nohy. Jared se snaží, jak může, aby se jeho tchán nerozhádal v prvních týdnech prezidentského  úřadu s celým světem a hlavně se svými mexickými sousedy. Osobně se angažoval celý den ve sjednání  schůzky s prezidentem Peňou Nietou, který byl pobouřen Trumpovým požadavkem na zaplacení nákladné zdi mezi oběma zeměmi. Jared byl ochoten letět kvůli usmíření obou vůdců do Mexika. Nieta se schůzkou souhlasil i přes bouři odporu svého lidu.

 Trump ale vše pohřbil za Jaredovými  zády, zatímco se Jared modlil, dalším svým tweetem, na který už nemohl mexický prezident nezareagovat. Vždy klidný Jared zuřil, jako by svého  tchána neznal. Do toho se ještě přimíchal izraelský prezident Netanyahu, jenž dle časopisu Haaretz trumpovatí a snaží se Trumpovi podkuřovat.

Pochválil Trumpův projekt zdi, který se mu v Palestině skvěle osvědčil v přiléhavé metafoře, za niž si vysoudil pohrdání spolků mexických židů. Netanyahu tím vyvolal diplomatickou roztržku, kterou muselo žehlit ministerstvo zahraničí. I kdyby tady nebyl Netanyahu, jenž je v celé této chaotické motanici  vedlejší figurou, neměl by to Jared se svým tchánem, ovládaným excentrickými patrioty, milujícími skandály, jako je S. Bannon, lehké. Trump dokáže zakrátko zhatit, na čem jeho zeť pracoval usilovně přes rok. Jared prý dle svědectví přátel zhubl, zbledl a skoro vůbec nejí. Jen občas narychlo zhltne svou milovanou pizzu.

A pak přišla poslední rána. Zatímco byl Jared s Ivankou odtrženi od světa a drželi minulý pátek šábes, Trump podepsal kontroverzní příkaz zakazující vstup obyvatel vytipovaných muslimských zemí na území USA. Ne těch,  se kterými má obchodní vztahy a jehož obyvatelé páchali v USA násilí, ale těch, jejichž národy v USA nikdy žádná atentát nespáchali. Zastavil přijímání řady válkou stižených uprchlíků. Vypukl chaos, což byla voda na mlýn nepřátelsky naladěných médií i demokratů.

Dekret se připravoval delší dobu a je nepravděpodobné, že by o něm vždy korektní a diplomatický Jared nevěděl, ale bomba byla na světě a zrodil se mýtus o Jaredově a Ivančině neblahém šábesu, o němž začal rozjímat jak židovský Haaretz, tak západní média, jež spekulují, zda může být Jared porušit zákaz svého rabbiho, pokud se jedná o blaho celého světa, aby zabránit svému tchánovi tweetovat.

Jared od západu slunce v pátek do západu slunce  v sobotu

 ztrácí nad svým tchánem vliv a ten toho drze využívá. A aby toho nebylo málo, nasadila tomu  korunu výpověď Jaredovy jediné žijící babičky z roku 1982, která je uchována v holocaustovém centru v New Jersey.  

Stařena  uprchla před hrůzami holocaustu přes Československo do Itálie a vyčetla USA, že ji a spoustu dalších Židů v USA za Roosevelta odmítli přijmout díky xenofobním antisionistickým ale i antikatolickým náladám. "Nechali jste před námi dveře zavřené, nevpustili k vám naši loď." vzkázala obyvatelům USA, kteří si hýčkají mýtus své pohostinnosti vůči migrantům.  To vše se spojilo s výročím holocaustu, jenž Bílý dům v novém složení odbyl pár nevýznamnými větičkami, a Trumpův mluvčí nařkl média, že Bílému domu tisk křivdí a hrabe se v nepodstatných věcech.

Averze USA vůči židovským migrantům za 2. světové války se okamžitě díky dopisu Kusnerovi babičky a Trumpově dočasnému zákazu pomoci prověřeným migrantům z válečných zón, většinou ženám a dětem, se chytla média. Hněv se snesl na Kushnera, jehož opětovně zkritizoval i židovský deník Haaretz. Zde mu vyčetli, že během kampaně  lacině využil utrpení svých předků, aby ve svém tklivém dopise "Donald, kterého znám já", očistil tchána z nařčení z rasové nenávisti, a učinil z něj bojovníka proti antisemitismu, jenž se smířil s konverzí své dcery k židovství.  Tchán občas něco xenofobního breptne, ale nemyslí  to vážně", psal Jared, kterému nyní píší na oplátku jeho rozhořčení spolužáci.  

Nyní dokázal jeho tchán svým dekretem, že to se svou averzí k migrantům myslí více než  vážně a Jared už asi ani nespí.  Jaredovi přátelé mají strach, že zbledne ještě víc a stane se z něj chodící kostra. "Hanba ti, Jarede!" sdělila židovská autorka Allison Kaplan Sommerová a zacitovala  slova z Tóry o tom, "kterak spravedliví nemají nechávat na holičkách sirotky, své sousedy a kterak se velikost národa měří hodnotami, nikoli hradbami." z proslovu  rabbi Marvina Hiera ve Wiesenthalově centru při modlitbě za Trumpovu inauguraci.

Americká židovská média přitom pěla dosud na Kushnera chválu,  připomínala, kterak během studií zachránil studentku před sexuálním útokem a  viděla v Trumpově zeťovi naději na oteplení vztahů mezi Izraelem a USA, jejichž prezidenti se otevřeně nesnášeli.

 Nenápadný slušňák Kushner tak nyní čelí dvěma hrozbám zároveň. Židé jej osočují z laxního přístupu Bílého domu k obrovskému a jedinečnému utrpení obětí  holokaustu a ostatní jej viní  z nedostatku soucitu k muslimským uprchlíkům. V Haaretzu pateticky píší, kterak opadlo kouzlo, naděje, pocit hrdosti, jenž vyvolala v židovském národě Ivanka s Jaredem zapalující svíce o chanuce. Židé se nyní za Jareda stydí a měl by se stydět  i on. 

Na to nebyl mírný beránek, jenž se do kandidatury svého tchána staral pouze o svůj byznys, víru, o rodinu, židovskou obec  a stál v ústraní, připravený.  A nyní to schytává nespravedlivě za svého tchána ze všech stran. Na rozdíl od Trumpa a Bannona na to není zvyklý, nemá hroší kůži, a tak hubne a bledne a vidí, jak se mu před očima rozplývá jeho sen.  

Autor: Petra Havelková | čtvrtek 2.2.2017 12:56 | karma článku: 15,36 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Sacha Baron Cohen = Radek Vondráček, Sarah Palin = Miroslava Němcová

Radek Vondráček to už nemohl v sobě nadále dusit. Poté, co kníže po tolikáté před jeho očima usnul a o si to kladl osobně za vinu, se rozhodl, že rozvíří vody malého českého politického rybníčku a sejme masku seriózního právníka

8.3.2019 v 15:36 | Karma: 22,44 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bloger V si změnil profilovou fotografii

Čtete dobře, řeč není o Markétě Šichtařové, která si díky svým stále se měnícím vyprseným fotografiím získává přízeň desítky tisíc čtenářů, ale o blogerovi Davidovi V.

20.2.2019 v 14:12 | Karma: 26,56 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Půjde Mark Zuckerberg díky inicativě Václava Klause ml. sedět do českého vězení?

Boj Václava Klause mladšího za svobodu projevu v České republice, kterou dle jeho názoru ohrožuje cenzura ze strany sociálních sítí (především Facebooku), je chvályhodný.

27.1.2019 v 13:08 | Karma: 16,14 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Ponechme mužům jejich vkus!

Reakcím padesátnic, které pobouřil výrok francouzského spisovatele, který prohlásil, že už se mu v jeho 50 letech neztopoří penis při pohledu na ženu jeho věku rozumím, ale....

11.1.2019 v 17:47 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Orlické hory

Silvestrovská procházka orlickými horami se namísto kochání scenériemi zvrtla v datlování aplikací mapy.cz a já se během ní stala "čínskou občankou"

7.1.2019 v 12:58 | Karma: 17,10 | Přečteno: 422x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Bajka o bukvicích a zlé kavce

Dvě zamilované bukvice seděly na lavičce v parku pod svým rodným stromem. Nedávno se jim splnil vytoužený sen a v kočárku houpaly své adoptované dítě, miniaturní bukvici s dudlíkem v puse.

19.7.2018 v 19:43 | Karma: 15,18 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Za emigraci byl krávě v EU vyměřen trest smrti

Řadu členů EU vyděsil krutý rozsudek pro prostomyslnou březí krávu Penku, která si se svým nízkým kravím IQ nedokázala přečíst tabulku "Pozor státní hranice" a odešla z Bulharska do Srbska

16.6.2018 v 14:01 | Karma: 20,07 | Přečteno: 870x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Blížíme se Rusku anebo spíše Saúdské Arábii?

V obou dvou zemích jsou umělci ostrakizováni za svobodu uměleckého projevu a uměleckou kritiku propojení autoritářského režimu s náboženstvím

30.5.2018 v 20:49 | Karma: 10,11 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Dáma s psíčkem

Ministryně obrany, jež si vyfotila věnec položený neznámému vojínovi na Vítkově spolu se svým psem, hnula žlučí velké části českého národa. Ale proč vlastně?

19.5.2018 v 12:08 | Karma: 13,23 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bude Natalie Portmanová zbavena izraelského občanství?

Slavná americká herečka izraelského původu se kriticky vyslovila k nedávným nepřiměřeným zásahům izraelských ozbrojených složek proti protestujícím Palestincům, které si vyžádaly civilní oběti

25.4.2018 v 14:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.