Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brý ráno, odteď tady zavládne jiný pořádek, vzkázala v OSN nová stálá zastupitelka USA

překvapeným kolegům, jimž vyrazila dech, když jim autorititavně a stroze sdělila, že pokud nebudou s USA spolupracovat, USA si je hanlivě pojmenují 

 Amerikanizovaná Indka Nikki Haley ve svém projevu kopírujícím slepě styl Donalda Trumpa sdělila zastupitelům celého světa, že od teď  USA nebudou vyvíjet velké úsilí a budou mazanější, budou silnou mocností, a nositeli hodnot,  jejichž hlas je nejhlasitějším na celém světě. Napraví všechny chyby světa a hlavně prohřešky OSN. Nikki Haley výslovně řekla, že USA  z OSN odstraní vše, co není nezbytně nutné, jako by USA OSN spravovaly a nebyly pouze jednou ze zemí Rady bezpečnosti. 

"Buď při nás budete coby naši partneři stát, krýt nám záda, anebo nebudete, a pak si vás pojmenujeme, (doslovně to znamená,  najdeme si pro vás hanlivá pojmenování)" sdělila bez milosti.  

To nám to v OSN s USA krásně začíná. Všichni  na Nikki Haley zírali s otevřenou pusou a ona krátce nato po pár mysteriózních větách, kterými se chtěla odlišit od desítky hodin řečnícího zesnulého vládce Kaddáfího, ve chvatu odešla a zanechala všechny světové zastupitele v zádumčivém pohroužení.

"Co když mluví o mém Erdoganovi?" pomyslel si Feridun H. Sinirlioglu  "a pomstí se mému prezidentovi, který má nyní s USA rozhárané vztahy kvůli údajné podpoře Gulenova puče. Bude jej mít za zlého egocentrické sultána, jehož palác je třeba rozbořit, aby se mu náhodou v hlavě nevylíhl plán na vznik Osmanské říše?" 

"A co my, Kubánci, na něž má Trump spadeno?" pomyslí si Rodolfo Reyes Rodríges. "Nazvou v odvetě našeho Raula starým komoušem, jenž by měl odkráčet do hrobu a vypíšou embargo na dovoz našich kubánských doutníků?"

"A co my, UK, kterým Donald nedávno podkuřoval při tiskové konferenci s T. Mayovou, ale byl evidentně naštván, když se postavila proti jeho lásce k mučení?" zhrozí se Matthew Rycroft.  "Co když se mu to v hlavě rozleží a urazí nám naši královnu?!  Nelichotivě se vyjádří o jejím kloboučku a sdělí jí, že naše postkoloniální sláva je polní tráva?"

Íránský zastupitel, který by se vyjádřil ostře o Trumpově kořistnickém návrhu zabrání iráckých ropných polí USA po jejich neligitimním vpádu do této země pod záminkou existence zbraní hromadného ničení, jež by připodobnilo USA k praktikám imperiální Anglie předminulého století, se nemusí bát ničeho. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou na bodu mrazu kvůli Trumpově averzi k dohodě o íránském jaderném programu, za níž stojí Trumpova tradiční neochota vracet státům peníze, zmrazené na amerických účtech.

To ČR bude vystrašenější. "Nám za náš sveřepý odpor k umístění radaru, o nějž nás bývalé administrativy USA slušně prosily, zavedou vízovou povinnost" řekne si Marie Chatardová a smutně přivře oči. 

A tak to může pokračovat. Dříve USA, jež jako jedna z mála zemí neratifikovala desítky zásadních usnesení OSN a mezinárodních dohod od otázek bezpečnosti práce, přes Kjótské protokoly,  dohodu o boji s prostitucí a překupnictvím lidí, až po antibalistickou dohodu, státy Rady bezpečnosti slušně žádaly o souhlas v rámci svých vojenských akcí. Když jej nezískaly, nastoupily cestu složitých diplomatických vyjednávání. Nyní uplatní USA na ty, kteří s nimi nesouhlasí,  všechny své silové páky. 

Ano, o tom všem mohou USA snít, ale to by musely změnit uspořádání Rady bezpečnosti a upřít dalším zemím právo veta anebo zvýšit své příspěvky do rozpočtu OSN. Donald Trump se ale rozhodl k přesně opačnému kroku. Zatímco vztahy s ostatními zeměmi vidí v růžových barvách jako skvělé, ale také docela pravděpodobně jako špatné,  pokud se špatně vyspí, vztah s OSN vidí přesně naopak jako pro USA, jejichž je OSN dítě, krajně nevýhodný. 

Proto se rozhodl výrazně pokrátit příspěvek USA OSN, jenž nečiní ani 0,6 procent jejich vojenského rozpočtu, což jim za vliv v Mezinárodním společenství  národů stojí. "Na rozvojové programy s humanitárním efektem Trump přispívat nechce, ale od nás, svých věrných spojenců, kteří jsme USA vždy podpořili v jejich aktivitách v Iráku a Afgánistánu, jež neměly legální opodstatnění,   nemalými částkami a životy našich vojáků  navýšit vojenský rozpočet NATO chce, " pomyslí si zástupci zemí  EU.

Trumpovy USA už nadále nebudou podporovat boj proti ženské obřízce

Trump označil už dříve celé OSN za klub lidí, kteří nic nedělají a jen si tak povídají. Jejich generálního tajemníka označil za slabého politika. Za odvěkou nevraživostí Trumpa vůči OSN může být i jeho osobní spor s OSN, s níž se dostal do křížku kvůli své Trump World Tower, jež stojí na Náměstí OSN a nelíbila se řadě jejich zastupitelů, kromě toho, že si chodili do Trumpovy věže na kávičku. 

 Trumpova vláda nelenila a zorganizovala  výbor pro škrty v rozpočtech v humanitárních aktivitách USA. USA dosud přispívaly 5, 4 miliard dolarů, tedy 22 procenty na rozpočet OSN.  Japonsko platí o polovinu méně, třetím největším přispěvatelem je Německo.  USA za Trumpa by chtěly omezit příspěvky do mírových operací OSN po celém světě, rozvojové pomoci v zemích, jež nesouhlasí v něčem s politikou USA,  a Fondu OSN na ochranu populace, jenž se stará o matky, bojuje proti předčasným sňatkům, za bezpečný porod a proti ženské obřízce.

 A samozřejmě budou i škrty v Trumpově evergreenu, podpoře uprchlíků kdekoli na světě.

První vlaštovkou bylo Trumpovo zrušení finanční podpory Palestině, již schválil americký Kongres a jež byla součástí širšího humanitárního a ekologického balíčku, nad nímž zajásali naši blogeři je Kavka a Ziegler. Ti se  mylně domnívali, že Obama jednal natruc v rozporu s vůlí Kongresu. Nyní dal Trump na vědomí, že už  nepodpoří mise v jižním Libanonu sloužící k ochraně izraelských hranic.  USA škrt zdůvodnily lišácky tak, že zrušení podpory projektu je v zájmu státu Izrael. Trumpovy kroky nejsou ničím novým.  Za Reagana odmítly USA podpořit UNESCO ve snaze blokovat protiizraelskou rezoluci 3379. USA jsou obecně považovány za stát, jenž uplatňuje na OSN největší silový vliv, což je v rozporu s názorem Donalda Trumpa, jenž má pocit, že USA nemají v OSN skoro žádný vliv.  

OSN mělo vždy problém s vymáháním příspěvků od jednotlivých států i od USA, jež od roku 1985 odmítly financovat některé projekty, k nimž se zavázali, aby donutili OSN plnit jejich vůli. Až se nakonec OSN a USA dohodly na snížení poplatků z 25 na 22 procent.

USA za Trumpa omezí pomoc Izraeli při ochraně hranic (ilustrativní foto)

V New York Times se dohadují, zda USA zkrátí 40 procenty svou podporu všem citovaným mezinárodním projektům, anebo provedou škrt ve svém rozpočtu. USA totiž nemají peněz nazbyt, protože musí postavit zeď za 30 miliard dolarů mezi Mexikem a musí snížit daně nadnárodním korporacím. Proč by investovali neekonomicky do OSN?

Rozpracovány jsou, jak si všímá Max Fisher v New York Times, v USA dva návrhy, jež doporučují OSN přehodnotit Konvenci potlačení všech forem diskriminace  žen a Konvenci práv dítěte. Zkrátka mají přijít i  organizace OSN podporující  potraty.

 Návrh podporuje  ukončení finanční podpory zemím, jež jsou ovládány anebo výrazně ovlivněny státy, jež podporují terorismus, omezují skupiny osob a potlačují lidská práva, pod což se mohou vejít i  země okupované teroristickou velmocí.  Paradoxně lze předpokládat, že do kategorie zemí, jež marginalizuje a stíhá minority, například muslimy anebo válečné uprchlíky, spadnou díky Trumpovým krokům brzo  samotné USA. Ale této zemi není radno, jak nám sdělila Nikki Haley, oponovat. Dle návrhu má být zkrácen každý vědecký,  kulturní anebo výchovný projekt OSN, jenž podporuje plnohodnotné členství státu Palestina v OSN, ačkoli je toto už zakotveno v USA legislativně. Zrušeny mají být příspěvky Mezinárodnímu kriminálnímu soudu, na nějž USA stejně nepřispívají ani dolarem. A to jsou jen první nelogičnosti v připravovaném návrhu škrtů, kterých si novináři z NYT povšimli. 

Kongres USA musí řešit ještě šílenější návrh vystoupení z OSN, jenž podal republikán Mike Rogers pod vznosným názvem Obnovení americké suverenity. Je nepravděpodobné, že Kongres něco takového schválí, ale někteří republikáni si už ve svých bujarých fantaziích malují, že by USA měly vystoupit z OSN úplně a zatrhnout legislativně Bílému domu dotace na jakékoli fondy a mise OSN. Tím by se ušetřily peníze amerických daňových poplatníků, které USA dávají do chřtánu organizaci, jež nepodporuje jejich zájmy a ani zájmy jejich největšího spojence, Izraele.

Veškeré Trumpovy kroky dle New York Times naznačují, že se  Trump hodlá stáhnout z mezinárodních organizací a dohod včetně Pařížské klimatické dohody, do níž se jej nový šéf  OSN António Guterres bude snažit opětovně vtáhnout.

USA nemusí dávat žádné peníze do rozpočtu OSN, činí tak z dobré vůle.  Dotovat OSN přestal i Izrael poté, co  jej  OSN označily nedávno jako okupující velmoc, podporující  ilegální  výstavby. Zrušením pomoci Africe vydírala Saúdská Arábie, když měla být OSN pokárána za to, že v Jemenu vraždí malé děti. OSN nakonec ustoupily nátlaku, protože se jednalo o velký balík peněz, a Saúdskou Arábii nesmyslně  očistili.

USA jsou ale zemí mnohem vyšší kategorie a nyní postoupí díky  nekompromisní politice americké zastupitelky v OSN ještě o level výš. Nebudou s nikým licitovat, prostě svůj rozpočet v rámci OSN pragmaticky škrtnou a budou počítat, že to posílí nejen jejich pozici v rámci OSN, dobrou spolupráci se svými kolegy, ale i jejich celkový geopolitický vliv.  Jestli to  bude rozvážný krok předvídavého stratéga Trumpa anebo danajský  dar Strýčka skrblíčka, ukáže teprve čas. 

Autor: Petra Havelková | neděle 29.1.2017 8:46 | karma článku: 21,10 | přečteno: 1998x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Sacha Baron Cohen = Radek Vondráček, Sarah Palin = Miroslava Němcová

Radek Vondráček to už nemohl v sobě nadále dusit. Poté, co kníže po tolikáté před jeho očima usnul a o si to kladl osobně za vinu, se rozhodl, že rozvíří vody malého českého politického rybníčku a sejme masku seriózního právníka

8.3.2019 v 15:36 | Karma: 22,44 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bloger V si změnil profilovou fotografii

Čtete dobře, řeč není o Markétě Šichtařové, která si díky svým stále se měnícím vyprseným fotografiím získává přízeň desítky tisíc čtenářů, ale o blogerovi Davidovi V.

20.2.2019 v 14:12 | Karma: 26,56 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Půjde Mark Zuckerberg díky inicativě Václava Klause ml. sedět do českého vězení?

Boj Václava Klause mladšího za svobodu projevu v České republice, kterou dle jeho názoru ohrožuje cenzura ze strany sociálních sítí (především Facebooku), je chvályhodný.

27.1.2019 v 13:08 | Karma: 16,14 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Ponechme mužům jejich vkus!

Reakcím padesátnic, které pobouřil výrok francouzského spisovatele, který prohlásil, že už se mu v jeho 50 letech neztopoří penis při pohledu na ženu jeho věku rozumím, ale....

11.1.2019 v 17:47 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Orlické hory

Silvestrovská procházka orlickými horami se namísto kochání scenériemi zvrtla v datlování aplikací mapy.cz a já se během ní stala "čínskou občankou"

7.1.2019 v 12:58 | Karma: 17,10 | Přečteno: 422x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Bajka o bukvicích a zlé kavce

Dvě zamilované bukvice seděly na lavičce v parku pod svým rodným stromem. Nedávno se jim splnil vytoužený sen a v kočárku houpaly své adoptované dítě, miniaturní bukvici s dudlíkem v puse.

19.7.2018 v 19:43 | Karma: 15,18 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Za emigraci byl krávě v EU vyměřen trest smrti

Řadu členů EU vyděsil krutý rozsudek pro prostomyslnou březí krávu Penku, která si se svým nízkým kravím IQ nedokázala přečíst tabulku "Pozor státní hranice" a odešla z Bulharska do Srbska

16.6.2018 v 14:01 | Karma: 20,07 | Přečteno: 870x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Blížíme se Rusku anebo spíše Saúdské Arábii?

V obou dvou zemích jsou umělci ostrakizováni za svobodu uměleckého projevu a uměleckou kritiku propojení autoritářského režimu s náboženstvím

30.5.2018 v 20:49 | Karma: 10,11 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Dáma s psíčkem

Ministryně obrany, jež si vyfotila věnec položený neznámému vojínovi na Vítkově spolu se svým psem, hnula žlučí velké části českého národa. Ale proč vlastně?

19.5.2018 v 12:08 | Karma: 13,23 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bude Natalie Portmanová zbavena izraelského občanství?

Slavná americká herečka izraelského původu se kriticky vyslovila k nedávným nepřiměřeným zásahům izraelských ozbrojených složek proti protestujícím Palestincům, které si vyžádaly civilní oběti

25.4.2018 v 14:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.