Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeď nezaplatíme, zatweetoval Trumpovi bývalý mexický prezident

Tweetuje nejen Trump, ale i jeho mexický protějšek, jenž se přidal k pikatnímu hashtagu a použil mnohem víc peprných výrazů. Mexiko zeď nezaplatí, zaplatí  ji daňoví poplatníci USA. 

 ak teříSoučasný mexický prezident, uhlazený elegán s dobře padnoucím účesem z vlastních vlasů  Enrique Peňa Nieto, jehož popularita je nyní na 12 procent i díky měkkému přístupu k Trumpovým vrtochům, libozvučnou španělštinou vzkázal Trumpovi s nastřelenými vlasy, že plánovanou obří betonovou hraniční zeď nezaplatí.

Chce být s USA v přátelském vztahu, ale jeho národ má svou důstojnost. Dlouho váhal, jestli má jet za Trumpem a jednat o potupném projektu zdi a přehodnocení projektu NAFTA, v rámci něhož se protočí mezi oběma zeměmi za rok 500 miliard dolarů.  Až po nakvašeném Trumpově tweetu, kde mu americký prezident  napsal, že za ním jezdit nemusí, že jej vlastně ani nezve, sdělil, že když si to Trump přeje, tak za ním do Bílého domu nepřijede.

Peňa Nieto si si Trumpem už nyní ruce nepodá

Liknavé jednání prezidenta Peňi, který bláhově Trumpa ještě před volbami v Mexiku povozil vrtulníkem, uspořádal mu tiskovku, kde vlály vlajky obou zemí, jako by už byl prezidentem, pobouřilo mexický lid. Peňa navíc zvolil ministrem zahraničí  Luise Videgaraye, jenž kromě toho, že je fanatickým Trumpovým obdivovatelem, neměl žádné předchozí diplomatické zkušenosti.Trump označil Nieta jako svého přítele, aby krátce poté v USA pokračoval v anti-mexické rétorice. Levicová opozice považuje Peňovo jednání za políček do tváře celého Mexika. 

Z Mexika, jež má 40 dalších mezinárodních smluv,  se ozývají hlasy, že lépe nežli mít méně výhodnou smlouvu s USA v rámci NAFTA a zaplatit zeď  20 procentním clem, je výhodnější nemít smlouvu žádnou, a obrátit se jinam. Prezident přesto odmítl účast na konferenci latinskoamerických  a karibských států,  které by na něho  tlačily, aby byl tvrdší na USA, z čehož má strach. 

Místo toho přislíbil USA, že bude bojovat proti drogovým kartelům, prodeji zbraní a nelegálnímu toku migrantů z mexické strany do USA. Mexiko s USA v tomto ohledu dobře vycházelo a pilně plnilo všechny jeho požadavky. To se ale může brzy změnit. Mexiko je 3. největším obchodním partnerem USA. Spolupracuje dobrovolně s USA v rámci obchodu, přepravy, národní bezpečnosti, boje s kriminalitou, v otázkách vodního hospodářství, zdravotnictví a v boji s nelegální migrací. Uprchlíky zadržuje a ochotně si je přebírá zpět.   

Kdysi poklidné vztahy mezi oběma  zeměmi jsou díky Trumpovým výrokům, jenž udělal z mexických migrantů  bandu lupičů a vrahů a z Mexika vypečenou zlodějskou zemi, jež okrádá USA o pracovní místa, labutí písní obamovské minulosti. O tom, že díky projektu NAFTA a obchodu s Mexikem v USA vzniklo nepřeberné množství míst, už Trump mlčí.

Vlasy na hlavě vstávají nejen Mexičanům, kterým se díky tomu zvedají jejich tradiční sombrera do výše a  kteří paradoxně z USA více odchází, nežli přichází, ale i  Trumpovým milým  republikánům. Ti nikdy nebyly pro přílišné výdaje do veřejného rozpočtu, nejraději by zprivatizovali školství, vězeňský systém, nechali dále chátrat rozpadlou infrastrukturu a sabotovali v Kongresu Obamovy projekty o posílení ostrahy hranic s Mexikem.

Odhadovaných 20- 40 miliard dolarů, jež bude projekt stát, k tomu připočtěme výdaje na jeho udržování, by se mohlo využít jinde. Mluvčí Kongresu Paul Ryan diplomaticky sdělil, že prezident Trump není normálním prezidentem. Myslel tím, že není normální  a že s ním je nutno jako s takovým jednat. Usilovně nyní přemýšlí jak, aby i on nebyl dán na černou listinu. Už má u Trumpa jeden tmavý puntík, když jej nepodpořil ve volbách. Ale Trump má, jak sám sdělil, srdce veliké. Když se rozhodne za 4 týdny,  ponechá v USA mladé poctivě studující ilegály, Obamovy "dreamers", kteří neznají nic jiného, nežli USA, a zaměří se na ty, kdo páchají zločiny, což činil striktně i jeho předchůdce.   

"Velká, krásná, mocná" zeď, jejíž náklady Trump silně podhodnotil, zvedla akcie mexické  betonárny CEMEX o 130 procent. Hraje se o 12 milionů kubických metrů betonu. Spekuluje se, kdo se bude na stavbě podílet. Nejlevněji by to vyšlo, když by stavba zdi přešla do rukou mexických firem, ale to by bylo v rozporu v s Trumpem deklarovaným heslem vrátit práci americkým dělníkům. A tak se projekt prodraží. 

Konzultanti z Gleeds Worldwide odhadli, že zeď bude mít 1000 mil, další část hranice tvoří přírodní bariéry, a její výstavba bude trvat 5 let. Dle názoru Richarda Steera se bude díky enormnímu množství dovezeného materiálu, jenž se bude do odlehlých oblastí bez infrastruktury dopravovat jen stěží, jednat o jeden z nejnáročnějších projektů v historii USA. Jen 6 miliard zabere úprava terénu. Steer označil projekt jako vtipný v rámci volebních tweetů, ale jako naprostý nesmyl, jenž zdevastuje přírodu. Hranice by navíc měla vést přes soukromé pozemky, přírodní rezervace a nemůže být vytvořena bez spolupráce s Mexikem. Zeď bude mít negativní dopad na flóru i faunu. 

Zvířata se potřebují přirozeně přesouvat z místa na místo a tomu bude nyní konec. Zatímco lidem vysvětlíte, že už se nemohou vídat jako dosud, ohroženému severoamerickému jaguárovi a medvědovi, jenž bytostně potřebuje setkat se svou samicí, nevysvětlíte, proč tam stojí ta zasraná věc a proč se americké mládě nemůže, když rychle neproběhne rozpracovanou stavbou,  setkat se svou mexickou mámou

těmto dojemným obrázkům bude díky zdi konec

Dále bude třeba  najmout těžkou techniku a 40 000 dělníků na 5 let. Bude nutné zbudovat silnice, bez  jiného účelu, nežli posloužit stavbě pomníku Trumpova izolacionismu, jež se nepostaví  v zapadlých dědinách, kde není práce a kde Trumpa volili v zoufalé naději na změnu, jak prorokuje  Paul Krugman.

Trumpova zeď nedává sama o sobě smysl, jak vtipně poznamenal generál John F. Kelly, ministr vnitra. Ochranu hranic, jež je nutná nejen kvůli migraci, ale kvůli toku nelegálních zbraní a drog,  lze provést inteligentněji, posílením ostrahy o  5000 lidí, spoluprací mezi státy, ztrojnásobením počtu imigračních úředníků, s pomocí dronů a  sensorů.  Stavba betonové zdi, již mají Mexičané zaplatit 20 procentním zvýšením cel ze strany USA na jejich produkty, povede paradoxně k nižší míře bezpečnosti.  

Mexičané, kteří vycházeli USA vstříc, přestanou s USA spolupracovat a obnoví se v nich staré rány z roku 1847, kdy je USA napadly ukořistily jim  polovinu jejich území. Každé mexické dítě se učí o 6 dětských  hrdinech, kteří raději padli, nežli by zradili svou vlast. Nevzhledná zeď, která se bude tyčit  namísto obranného plotu, jenom posílí jejich nacionalismus.     

tweetující prezident ve výslužbě

Rostoucí odpor vůči USA snad nejlépe vyjádřil  bývalý mexický prezident, kovboj  Vicente Fox Quesada. Ten má nyní na odpočinku spoustu času.  193 cm vysoký ranař označil Trumpa v době voleb za falešného proroka, pomatence, jenž nerespektuje republikánské zásady, není ani demokratem, jen egocentrikem.

Nevěřil ale, že by si jej moudří občané v USA zvolili. Mýlil se, a proto se rozhodl bojovat s Trumpem jeho zbraněmi a trollí mu v jeho tweetech. Tweetuje už rok jako o život. Vystupuje v amerických TV, nahrává se s chutí na video a všemožně se zviditelňuje. 

Sděluje dítěti Trumpovi  otevřeně, že Mexiko  jeho zasranou zeď neplatí a místo USA bude obchodovat s Čínou, jejíž věže se budou tyčit u amerických hranic. Rád kleje, nazývá Trumpa zastaralým dinosaurem, který neví nic o lásce,  xenofobem a rasistou. Zde by se mohl Quesada chytit za nos, protože měl dříve sám potíže s rasistickými výroky o afroameričanech, které vzbudily bouřlivou odezvu. 

 Opozice Foxovi vyčítá, že kromě antitrumpovských tweetů nic moc pro Mexiko neudělal, nezatočil stejně jako současný prezident, za něhož došlo k omezení práv zaměstnanců, privatizacím ropného průmyslu a potlačení svobody tisku,  s korupcí ani se zločinem.

Trump jej vyzval k omluvě za to, že kleje ve svých tweetech a hanlivě se vyjadřuje o jeho životním překrásném stavebním počinu. Bývalý prezident na oplátku sdělil, že rozumí Hitlerovi, Napoleonovi, ale ne Trumpovi. Označil jej za diktátora a vyvolal lavinu u dalších politických leaderů v Latinské Americe, kteří začali Trumpa srovnávat s nechvalně známými postavami světových dějin.

Trumpovi vzkázal, že není v Mexiku vítán, že  jej tam 130 milionů Mexičanů nechce vidět a že zneužil důvěry současného prezidenta. Ani on přitom nemá nic proti ostraze hranic a boji proti organizovanému zločinu. Jen se nechce dát ponižovat. Ohrožena dle něj může být  spolupráce v rámci bezpečnostních služeb a poklidná přátelská atmosféra. Mexiko poskytuje hraničním oblastem USA vodu, již nezbytně potřebují k existenci a když USA bude Mexiko dusit, může ji Mexiko USA odmítnout poskytnout a může následovat celá řada dalších naschválů. V Mexiku posílí dávno zakořeněný a zatím potlačený odpor vůči mocnému sousedovi. 

Hastag #fuckedwall se stal v Mexiku  módním trendem a naznačuje, že může být  ještě hůř. Mexičané jsou sice chudí, ale hrdí a Trumpovo okázale nepřátelské gesto může vést k tomu, že v rámci volební kampaně, jež se bude konat v Mexiku roce 2018, mohou kandidáti přitlačit na pilu, zvolit si antiamerickou rétoriku jako své klíčové téma a opičit se populisticky po prezidentovi USA. Reálně se tak rýsuje scénář  lose-lose, což si nikdo nepřeje.  

 

Autor: Petra Havelková | pátek 27.1.2017 20:14 | karma článku: 18,08 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.