Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karty se obrátily, podnikatelské elity v Davosu tleskaly čínskému prezidentovi

za jeho dojemný proslov o globalizaci, ačkoli je prezidentem totalitní komunistické země, zatímco se třesou před izolacionalismem Donalda Trumpa

Kroky antiglobalisty Donalda Trumpa, jenž hrozí masivními tarify dovozcům produktů ze zemí společenství NAFTA a Číně, jež USA berou na hůl, vzbudily obavy nejen u politických leaderů, ale především u podnikatelů a u finančních elit, jejichž špičky se sjely do Davosu.

 Ty všechny musel uklidnit čínský prezident, jenž svým pečlivě promyšleným projevem, jenž pronesl 3 dny před inaugurací D. Trumpa za prezidenta, vyvolal bouřlivý potlesk. Čína do Davosu většinou posílala podřadné kádry, nyní ale vyslala to nejcennější, co má, svého prezidenta.  Zakladatel davoského Světového ekonomického fóra Klaus Schwab uvedl čínského lídra lichotivým výrokem: "Ve světě, poznamenaném velkou nejistotou, vzhlíží svět k Číně" jako k poslednímu stébélku naděje.  

"Přišly zlé doby a přišly lepší časy,"  citoval  Si Ťin-pching z Dickense s narážkou na autorův popis důsledků průmyslové  revoluce,  podobenství o progresivní  zemi, jež si pomaličku získává celosvětového uznání, zatímco její odvěký nepřítel upadá do krvavého boje.

"Žijeme v opravdu rozporuplném světě", naznačil  čínský leader. USA, jež nesly doposud vlajku globalizace, povede brzo prezident, jenž se snaží posílit hranice a institucionálními omezeními i poškodit mezinárodní obchod. A Čína, jež je vedena jednou stranou, se naopak stává hlasatelem globalizace, jež zaručí desetiletí růst a "ponechá otevřené dveře".

Čína musí mít odvahu plovat v oceánu globálního trhu, a svět musí profitovat z globalizace, jež by měla přinést prospěch všem národům. Jakýkoli pokus omezit tok kapitálu, zboží a lidí mezi ekonomikami, udělat z oceánu malá jezírka a říčky, je předem ztracený. Čínská cesta k otevřeným trhům byla klopýtavá, s řadou vírů, ve kterých se Číňané málem zadusili, sdělil prezident. "Ale poučili jsme se, jak přežít, že musíme odvážně plavat v globálním trhu" dodal.

Globalizaci  byla donedávna spojována s kouzelnou skříňkou, jež pro nás otevřela Ali Baba v Pohádkách tisíce a jedné noci. Nyní ji vidíme jako Pandořinu skříňku. 

Problémy celého světa nejsou způsobeny globalizací, sdělil Si Ťin-pching, a nejsou nevyhnutelným důsledkem globalizace. Země by měly sledovat vlastní zájmy v hlubším kontextu, ale nikoli na úkor druhých. Neměli bychom se uchýlit do přístavu, kdykoli nás potká bouře anebo nikdy nedospějeme k opačnému břehu." Ekonomická globalizace je mečem s dvojím ostřím. Ve chvíli, když je ekonomika pod velkým tlakem, je těžké zvětšit její podíl. Může dojít ke smrštění, což poškozuje vztah mezi růstem a distribucí, kapitálem a prací, no což nejvíce doplácí rozvojové země. A proto je třeba brát hlasy ozývající se proti důsledkům globalizace vážně. Ale proto ještě nelze globalizaci považovat za chybnou a zcela ji odepsat. 

Čína se od dob Si Ťin-pchingovi  předchůdce snaží budovat obraz sebe coby  měkké síly, vylepšit si světě  nelichotivý obraz  represivní mocnosti s autoritářskými sklony.  V roce 2014 prezident označil Čínu za klidného, mírného, civilizovaného lva. 

Nyní mu všichni v Davosu tleskali, nedošlo k  žádným protestům ohledně potlačování lidských práv, cenzuře a protekcionismu, jenž Čína i přes veškerá sladká slova svého prezidenta provozuje. Místo toho na něj publikum obdivně hledělo, protože jim říkal přesně to, co chtěli slyšet, a tak zklidnil jejich poničený nervový systém.  Snad proto čínskému prezidentovi spolkli hezkou dávku obligátních frází o světě, jenž  trápí absence vůle k reformám a k rozvoji, špatný systém řízení globálního uspořádání, jenž potřebuje  inovace a nový ekonomický model. 

Globalizace, tak jak je nastavena není udržitelná, protože je postavena na modelu, jehož středem je západ.  V tom mu přitakal i zakladatel Světového obchodního fóra Schwab, jenž začal hovořit o multipolárním  uspořádání, v němž bude hrát Čína a další obdobně se  se rozvíjejí ekonomiky  čím dál větší roli.   Globální finanční tržní mechanismus dle čínského prezidenta selhal ve střetu s novými výzvami a není schopen efektivně řešit problémy jako je častá volatilita finančních světových trhů a tvorba bublin.

Problémem minulých dekád nebyla ekonomická liberalizace, ta nezavinila finanční krach  z roku 2008, jež měla na svědomí nadměrná touha po zisku. O tom, že uvolnění regulací  nemělo na krizi žádný podíl,  bychom mohli s úspěchem diskutovat, ale budiž, na Světové ekonomické fórum se takovéto vznosné fráze hodí. 

"Tato (míněno Trumpova tarifní)  válka nebude mít vítězů!" sdělil prezident.   Si Ťin-pching se snažil vyvrátit Trumpova obvinění ohledně ekonomické politiky své země.  Čína nemá zájem těžit  z devalvace své měny  a z měnové války. Jen  tak mimochodem naznačil, že pokud USA rezignují na roli lídra globalizace, Čína jejich otěže ráda převezme. Drobný pohlavek vrátil Trumpovi i tehdy, když Čínu označil za hlavní ekologický problém a sám USA rozhodl vyvázat z dohody týkajících se omezení neblahých důsledků průmyslu na  klimatické změny. Čína se ze svým závazků nevyváže a bude bojovat za čistší klima.  

Čínský prezident připomněl, opět v narážce na Trumpa, jenž se rád ve svých tweetech i při své kampani zabývá trivialitami, známé čínské přísloví: "lidé mdlého rozumu se zabývají trivialitami, zatímco lidé velkých vizí vládnou institucím." 

Prezident v zásadě pochválil kapitalismus, ale sdělil, že každá země se musí rozvíjet dle svých vlastních podmínek. Nehovořil o globálních nerovnováze, uzavřených kapitálových trzích a historii měnové manipulace.  Sdělil ale, že by země měly plnit své sliby a poslouchat pravidla. Čína, jež   čelila nedávno krizi na kapitálových trzích, ale v loňském roce její ekonomika vzrostla o 6,7 procent,  se snaží pod tlakem Trumpa a Brexitu ujistit svět, že nadále důvěřuje v otevřené, liberální, globální ekonomické uspořádání a objasnit své pozice ve vztahu k protekcionismu a ekonomickému nacionalismu. 

Růst Číny dle  prezidenta přináší s sebou prospěch pro celý svět.  Čína hodlá v průběhu let více importovat, a to jak jak zboží, tak služby a technologie.  Rychlý růst Číny vedl svět ke globální ekonomické stabilitě a rozvoji. Vzájemně propojený rozvoj Číny a řady dalších zemí učinil světovou ekonomiku vyváženější, vzkázal čínský prezident nastupujícímu americkému prezidentovi. Čínská státní rada je odhodlána otevřít ještě více  svůj těžební průmysl, infrastrukturu, služby a technologie zahraničním investorům. Toto byla jedna z podmínek WTO v rámci přístupových rozhovorů. Čína není dle slov prezidenta  žádným manipulátorem a snaží se dodržovat pravidla hry.

V tomto má ale Donald Trump pravdu. Čína pod vedením komunistické strany je intrikánem spektakulárního rázu,  o čemž svědčí manipulace s akciovými trhy v době návštěvy čínského prezidenta v Davosu.  Dle  Bloombergu, se čínský SCI propadl nejdříve  o 0,2 procenta,  před tím o 0,8 procent. Brzo se  vzpamatoval, do hry vstoupil stát se svými nákupy, aby upevnil trh, fondům bylo v úterý doporučeno, aby neprodávaly podíly s vysokým hodnocením.  Manipulace akciových trhů vyvolala falešný obraz stability v okamžiku,  když čínský prezident chválil důsledky globalizace a liberalizace a brojil v Davosu  proti protekcionismu.

Číňané to dělají běžně při důležitých událostech, jako je výročí  II. světové války anebo když se sjede Národní lidový sněm. Poté bájí v Davosu o zhoubném  protekcionismu, který znamená uzavřít se v temném pokoji, kde uniknete větru a dešti ale zároveň i  slunci a o tom, že Čína nechává svá dveře otevřená a doufá, že ostatní země nechají své dveře otevřené čínským investorům.

Ale to je přesně to, co chtějí podnikatelé slyšet. Trumpův protekcionismus jim, majitelům nadnárodních korporací, nevoní. Mnohem více se jim líbí, když se jednotlivé státy často nesmyslně předhání, až na Čínu, jež je natolik silná, aby si sama diktovala podmínky, ve výhodných investičních pobídkách, aby si investory udržely.

Slova o tom, že globalizace  může mít efekt win-win, jak navrhuje čínský prezident, a neskončit v situaci win-lose, k čemuž může svět dovést Trumpova obchodní antiglobalistická válka, zněla všem podnikatelům jako rajská hudba.  

Autor: Petra Havelková | čtvrtek 19.1.2017 18:13 | karma článku: 22,21 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.