Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o zásahu Ruska do amerických voleb udělala z RT mediální hvězdu

Dlouho očekávaná zpráva o snaze ruských tajných služeb zmanipulovat  americké volby nepřinesla skoro žádné relevantní informace a udělala reklamu RT. 

V nedělní debatě  Václava Moravce, jíž se účastnil Saša Vondra a Lubomír Zaorálek,  se krátce dostala na přetřes  25 stránková zpráva  ODNI o  aktivitách a záměrech Ruska v  rámci voleb v USA v roce 2016. Ministr Zaorálek nad ní nevěřícně zakroutil hlavou a zpochybnil unisono s Donaldem Trumpem kredibilitu amerických tajných služeb po blamáži se zbraněmi hromadného ničení v Iráku.

 Zpráva nám neříká nic nového, co už jsme nevěděli,  a dle Zaorálkova  názoru podkopává autoritu Donalda Trumpa, vyostřuje v USA beztak už vypjatou atmosféru poklidného předání moci.   

Prezident Donald Trump se  v optice zprávy jeví jako figurka v loutkohře Vladimíra Putina,  jak často ráda prohlašovala vlivná americká média i jeho protikandidátka Hillary Clintonová.  Je pasován do role mytického zhypnotizovaného Mandžuského kandidáta, hrdiny slavném špionážního románu Richarda Condona o magické moci ruských a čínských komunistů, kteří se s prostřednictvím hypnózy a dalších fíglů snaží zmanipulovat výsledky amerických voleb.

Tuto metaforu jako první použil Salman Rushdie a posléze zdomácněla  v americkém tisku a propracovala se dokonce do slavné Saturday Night Live. Zde  Putin, jenž přiletí  o vánocích z komína, sděluje Trumpovi v podáním Aleca Baldwina, jenž pro Putina  nemá žádný dárek, že Trump je jeho dárek, a umisťuje mu naproti jeho routeru legrační figurku se zabudovaným odposlechem.  

O tom, nač jsme všichni od veřejné formy zprávy ODNI s napětím čekali, tedy, jak konkrétně byly ruské tajné služby a prezident Putin  zapojeny do hackerských útoků na Demokratickou stranu a emailovou stránku Johna Podesty, jsme se nedozvěděli takřka nic s ohledem na to, že ODNI nechce odhalit metody své práce i zdroje svým strategickým protivníkům.

Tajná zpráva, jejíž výsledky byly sděleny pověřeným členům Kongresu a prezidentovi Trumpovi, tak zůstane navždy tajnou a tím ODNI poskytl nahrávku na smeč ruským politikům a jejich propagačnímu kanálu RT, jenž se stal hlavní hvězdou zprávy, aby si mohli dělat šoufky z neprofesionality amerických tajných služeb. 

V ODNI spíchli dle zadaného úkolu  svůj elaborát  horkou jehlou. Vedle jejich zprávy působí výstupy naší Kremlin Watch z Evropských hodnot jako vysoce fundované znalecké posudky. Z jejich nadlidského úsilí vyšel dort, za nějž by se nemusel stydět ani náš pejsek ani naše kočička.  Namísto relevantních údajů, jež se skrývají v klasifikované zprávě ODNI, jsme se ze zastaralých statistik dozvěděli, jak účinná je kremelská propaganda v rámci sociálních sítí anebo  youtube.com.   

Zatímco Donald Trump ve zprávě  vychází jako nešťastná oběť machinací Ruska, prezident Putin je vylíčen ODNI jako záštiplný mstivý lišák, jenž nemůže Hillary Clintonové  ani po letech  odpustit roli v masových protestech proti jeho režimu v roce 2011 a 2012. Dle ODNI je Putin navíc tvorem natolik mazaným, že si svou zášť nechal pro sebe,  sám Hillary veřejně nekritizoval a Trumpa veřejně nechválil, aby si zachoval auru nestrannosti a přitom mohl kout potichoučku své pikle.

Putin měl dle výsledků zprávy mezi západními politiky své mazánky, mezi něž patřil Gerhard Schroder a Silvio Berlusconi, kteří byli díky svým obchodním zájmům v Rusku jeho politice více nakloněni. A tak usoudil, že si z Donalda Trumpa, jenž se o Putinovi  několikrát lichotivě vyjádřil, udělá nástroj svých protiamerických protizápadních piklů.

Moskva navíc viděla v Donaldu Trumpovi dle ODNI možného spolupracovníka v jejich boji proti terorismu, což je dle úsudku ODNI špatné. Proč bojovat proti terorismu společnými silami koordinovaně, když jde bojovat nekoordinovaně a vzájemně si házet klacky pod nohy, domnívají se v ODNI.

Unisono jim přizvukují američtí politici a ruští disidenti, kteří v médiích sdělují, že geopolitické zájmy USA a Ruska jsou rozdílné a nemohou se ani v jednom ze styčných bodů spojit. Ruští disidenti  Masha Gessen a další poučují americké občany, že líbánky mezi oběma státníky nebudou trvat dlouho, protože Putin  potřebuje mít v USA a v  západu svého protivníka, aby mu u ruského lidu neklesla popularita. Všichni se shodují na tom, že reset nebude, stejně jako za G. W. Bushe a Baracka H. Obamy.

Odborníci z ODNI, kteří zmiňují ve své zprávě i názor CIA, FBI a NSA,  dobře vědí, že prezident Putin působil v ruských tajných službách a považuje rozpad SSSR za jednu z největších tragédií moderních dějin i to, že metody sovětských zpravodajských služeb byly vždy sofistikované a rozehrané na mnoha frontách.

Zahrnovaly práci tajných agentů, řadu podvrhů, tiskových prohlášení, jež měla podkopat  důvěru v americké prezidentské  kandidáty, kteří se Rusům nezdáli vhodní.  Ruské tajné služby, které viní ODNI, opírajíce se o poznatky archiváře KGB, ze zmanipulování amerických voleb, využívají zdokonalenou  metodologii sovětských kádrů vylepšenou o moderní kyberšpionáž, operace typu falešná vlajka a supertajné čmuchání  kompromitujících informací o  republikánské a demokratické straně.   

Po konci studené války sice ve svých operacích trošku polevili a jen bedlivě sledovali procesy amerických voleb, snažili si získat co nejvíce informací, aby jim došlo, co mají Američané za lubem. Pak ale své aktivity zesílili. Po úspěšném vítězství Donalda Trumpa, k němuž dle názoru ODNI napomohla diskreditace kandidátky Clintonové, v něž ani Rusové nedoufali, GRU narostl hřebínek.

Všichni v Rusku byli spokojeni a ruští xenofobové  bouchali šampaňským. A Rusové se docela jistě budou se snažit své poznatky zužitkovat při příštích volbách v USA anebo v zemích jejich spojenců, čemuž lze celkem dobře věřit. Zda vsadí na populistickou pravici anebo levici v EU anebo oživí politické mrtvoly typu Schrodera a Berlusconiho nám zpráva nesdělila.  

O tom, co nás nejvíce zajímá, a to je, jakým způsobem prezident Putin a jeho GRU předali WikiLeaks kompromitující ukradené informace ze serveru demokratické  a emailů Johna Podesty Assangeovi, se moc nedozvíme. Zato se dozvíme mnohé o vřelém vztahu mezi Assangem a Kremlem, což je samo o sobě usvědčujícím důkazem.

Zloduch pochybné pověsti Assange měl na RT svou vlastní šou, RT jej  vždy líčila v příznivém světle jako nevinného whistleblowera, jemuž jde o nejvyšší míru transparentnosti světového dění, ale namísto toho, aby byl oslavován, chřadne a bledne za zdmi ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde trpí nedostatkem slunečního svitu.

O tom, že se stal  Assange  miláčkem i dalších televizních stanic a v rámci videokonference se zjevil dokonce i v Uherském Hradišti, už ODNI pomlčí.  Zato si neodpustí a rýpnou si do prokremelské RT, když  zveřejnila jeho kontroverzní rozhovor o spojení Hillary Clintonové s Islámským státem i jeho spekulaci  o tom, že Donaldu Trumpovi nebude povoleno vyhrát, jež mělo rekordní sledovanost řady milionů po celém světě.  

Za všechny trable naší demokracie může RT

Pracovníci ODNI si ve své zprávě ušetřili blamáž s výčtem proruských webů, jež zveřejnili na svých stránkách Washington Times v rámci anonymního zdroje PropOrNot,  kde se vedle sebe objevily konspirační weby typu Infowars i seriozní progresivní média Naked Capitalism a Truthdig, jenž deníku vynesl vlnu kritiky. Jen krátce se zmínili o armádě proruských trollů, které platí blízký Putinův přítel, o níž už si cvrlikají vrabci na střeše. A zcela se  zaměřili na činnost stanice RT, jíž udělali zbytečnou reklamu a nahráli jí na smeč.

Sami sobě tak provedli medvědí službu. Zpráva, jež se měla primárně věnovat zásahu Kremlu do voleb v USA v roce 2016,  se  opírá o zastaralé, dávno zrušené pořady Breaking the Set a Truthseeker, který si vysloužily trestné body od britské OFCOM za neobjektivnost svých zpráv, megalomanské  výroky typických ruských bláznů a xenofobů, které ani doma neberou lidi moc vážně, a o staré překlady z periodika  Kommersant. Pracovníci  ODNI si nebyli schopni ověřit, že v Rusku mají jiný systém uvádění měsíců a dnů, a tak uvedli  mylná data. 

Veškerá americká média soustředila pozornost i na to, jak podrobnější verzi zprávy s klasifikovanými údaji, jež jsme se nedozvěděli, přijme prezident Trump a jestli mu už konečně spadne hřebínek a uzná vliv Kremlu na svou prezidentskou výhru. Měla z toho být velká událost, již ale zastínila střelba na floridském letišti, jež Trumpovi zachránila krk, protože odvedla zájem médií a Trump přestal být na chvíli grilován.   

 

 Všichni dobře víme, že napadat prohnilý západ, jenž násilím exportuje jeho verzi demokracie do celého světa, vyvolává barevné revoluce po celém světě, podkopává  ruské zájmy, je tradičním ruským  folklórem, jenž zvyšuje vládním garniturám popularitu u jejich bídou trpícího lidu.

Tu samou informační válku ale vedou  západní média proti Rusku.  ODNI si toho náhle všimli a ze zprávy, jež měla odhalit vnést světlo do zapeklitého případu hackerských útoků do serverů Demokratické strany, učinili parabolu o tom, jak diktátorský východ kritizuje  demokratický západ.  

Rusové dle zprávy ODNI hledají na demokracii USA hnidy a prostřednictvím jejich propagačního kanálu sponzorovaného Kremlem, jenž v USA sleduje jen zlomkový počet obyvatelstva, chtěli podkopat důvěru amerického lidu v jejich demokracii a ovlivnit nekale americké volby.  ODNI vadí, že RT kritizuje jejich systém dvou vládních stran, jenž nedává v prezidentských volbách šanci alternativním  kandidátům třetích stran.

Mají dokonce tolik drzosti, že si zvou do svých pořadů  americké prezidentské kandidáty třetích stran, kteří byli mimochodem zváni v omezené míře i do mainstreamových anebo progresivních amerických médií,  a podporují jejich agendu. To, že je jim v RT dán prostor, je dle mínění ODNI takřka trestným činem proti americké demokracii. A ještě k tomu  se RT rovněž provinila spekulacemi o nelegitimnosti voleb zpochybněním správné funkce volebních automatů a naznačila, že volby v USA mohou být zmanipulované.  

RT to hlásala tak dlouho, až si toho všiml i samotný Donald Trump, který začal v rámci své volební kampaně, jež měl v závěru za prohranou, křičet, inspirován Julianem Assangem, že jsou volby zmanipulované a tak potvrdil  obavy ODNI, že je mandžuským kandidátem Kremlu.  

Kromě toho, že si RT zvala do svých pořadů kandidáty třetích stran, stranila dle názoru ODNI zhruba od léta Donaldu Trumpovi nad Hillary Clintonovou a očerňovala ji, kde jen mohla. Neustále poukazovala na její chabé duševní a fyzické zdraví, propírala její korupční skandály, emailový skandál  a spojení s islámským státem.

Nesleduji RT pravidelně, ale z toho, co jsem shlédla, jsem nenabyla zas až tak jednoznačného dojmu o stranění jednomu kandidátovi nad druhým, jak uvádí zpráva ODNI. O chabém zdraví Hillary Clinton začala RT pochybovat až tehdy, když o něm pochybovala sama americké mainstreamová média, emailové skandály anebo možnost korupčního jednání rovněž pokrývala mnohá americké média, pro něž je jakýkoli skandál vděčným tématem jak nalákat diváky.   

Některým komentátorům na RT ležela Hillary Clintonová na RT více v žaludku, jako byl Peter Lavelle, naopak liberální komentátor Thom Hartmann, stejně jako Chris Hedges podporovali zpočátku Bernieho Sanderse a posléze spíše fandili Hillary Clintonové a přemítali nad tím, zda Hillary převezme štafetu progresivního Bernieho. RT v rámci zdání zachování objektivity referovala i o skandálech Donalda Trumpa v jeho podnikání a charitativní organizaci a vlažně odsoudila Trumpovy útoky na Hillary Clintonovou, který po Assageovi papouškoval, že Hillary Clintonová založila Islámský stát a počastoval ji řadou nadávek.

Na rozdíl od  pokrytí konfliktu v Sýrii a války na Ukrajině, kde RT očividně zkreslovala fakta ve svůj prospěch, nebyla její redakce tak hloupá, aby provalila docela jasně, koho v rámci volebního boje v USA preferuje, když i Putin do poslední chvíle mlčel a hrál si  na mrtvého brouka.

ODNI ale dostala za úkol vyplodit 25 stránkovou zprávu, jež by podpořila za každou cenu  jejich hypotézu útoku Moskvy na Hillary Clintonovou. Vypomohla si pár střípky neaktuálních informací a zadrnkala na  obehranou kartu vzájemné animozity obou velmocí. Více než třetinu zprávy vyplňují informace, jak Rusko očerňuje klíčové pilíře amerických hodnot.   

Rusko, jež by se dle ODNI mělo samo chytit za nos, protože je zkorumpovanou autokracií, má tu drzost, že kritizuje údajné nešvary USA, jejichž vládní garnitury mají dle názoru RT zcela pod palcem zlotřilé korporace a vlci z Wall Streetu.

To, že stejnou písničku už řadu let lkají anarchističtí intelektuálové jako je Chomsky,  Hedges anebo u nás v EU Janis Varufakis či naše Ilona Švihlíková, nám  zamlčeli a jako hlavní arcihřích Ruska vylíčili to, že si v RT všimli aktivit hnutí Occupy Wall Street, čímž si nabrali pochybné bodíky v popularitě mezi americkou mládeží a na sociálních sítích a prohlásili, že  americký systém nemůže být změněn demokraticky, ale jen skrze revoluci. Zvláštní od země, která nesnáší jakékoli barevné revoluce, pomysleli si asi pracovníci ODNI. Sucharští agenti  nepochopili, že se jedná o autorskou nadsázku a vzali slova RT doslova. Mají strach, že jim bývalí komunističtí  kádrové chtějí v USA zorganizovat další velkou říjnovou revoluci. 

ODNI vadí, že RT upozorňuje na údajně  nefunkční americkou ekonomiku, jež začala za Obamy zase trošku šlapat, lačnost Wall Streetu, ekonomický dluh USA a srovnávají USA v rámci provařených metafor s antickým Římem. Rusové kritizují ekologickou závadnost frakování, jež si vzal na mušku i John Oliver z HBO.

Experti ODNI správně odhalili, že licoměrné RT  vůbec nejde o zdraví amerického lidu, ale o obchodní zájmy svého ropného impéria, převlečené benzínové pumpy za stát, jíž  v rámci frakování roste konkurence. ODNI rovněž vadí, že se RT označuje za alternativní médium, jež nabízí neotřelý náhled na věc, když je hlásnou troubou kremelského režimu. 

Jak to tak vypadá, každý, kdo se na této stanici zjeví, bude mít brzo u amerických tajných služeb černý puntík. A má ho už jasně Donald Trump, jenž vystoupil v show bývalé hvězdy Larryho Kinga i jeho poradce Flynn, kontroverzní generál, bývalý šéf DIA, jenž dokonce přiletěl do Moskvy a bouchl si v rámci konference  RT s Putinem šampaňským.  Kdokoli se rozhodne kritizovat vládní garnitury  USA bude napříště ve zprávě ODNI pokárán.

Že je nejvíce kritizoval ve volební kampani sám Donald Trump, jenž, jak nám logicky vychází ze zprávy ODNI, slepě papouškoval názory Kremlu, anebo RT papouškovala jeho, je ODNI jedno. Pokud by volební klání vyhrála Hillary Clintonová, nerozpoutala by třetí světovou válku, jak předpovídali moskevští experti, které stejně nikdo neposlouchá. Možná by pohrozila Moskvě prstíkem a přišla by opět s červeným tlačítkem v pokusu o reset vztahů mezi Kremlem a Bílým domem.

Obama, v jehož šlépějích měla Hillary Clintonová kráčet,  měl důkazy o ruských hackerských útocích už mnohem dřív a k žádným výraznějším krokům se ve správný moment neodhodlal, protože by tím ztížil Clintonové cestu k vítězství.  

Jelikož ale výsledky dopadly opačně, dostala ODNI zadán nevděčný úkol, jež mohl nadělat spoustu zlé krve mezi tajnými službami USA a prezidentem Trumpem, a Trumpovým poradcem, generálem Flynnem, jenž byl z tajných služeb odejit.  Pokud se v tom ale nebudou aktivně vrtat demokraté a někteří republikáni jako je John McCain, kteří volají po ještě přísnějších sankcích, mediální bublina brzo zhasne. Kdoví?

 

Autor: Petra Havelková | neděle 8.1.2017 19:44 | karma článku: 28,72 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Sacha Baron Cohen = Radek Vondráček, Sarah Palin = Miroslava Němcová

Radek Vondráček to už nemohl v sobě nadále dusit. Poté, co kníže po tolikáté před jeho očima usnul a o si to kladl osobně za vinu, se rozhodl, že rozvíří vody malého českého politického rybníčku a sejme masku seriózního právníka

8.3.2019 v 15:36 | Karma: 22,44 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bloger V si změnil profilovou fotografii

Čtete dobře, řeč není o Markétě Šichtařové, která si díky svým stále se měnícím vyprseným fotografiím získává přízeň desítky tisíc čtenářů, ale o blogerovi Davidovi V.

20.2.2019 v 14:12 | Karma: 26,56 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Půjde Mark Zuckerberg díky inicativě Václava Klause ml. sedět do českého vězení?

Boj Václava Klause mladšího za svobodu projevu v České republice, kterou dle jeho názoru ohrožuje cenzura ze strany sociálních sítí (především Facebooku), je chvályhodný.

27.1.2019 v 13:08 | Karma: 16,14 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Ponechme mužům jejich vkus!

Reakcím padesátnic, které pobouřil výrok francouzského spisovatele, který prohlásil, že už se mu v jeho 50 letech neztopoří penis při pohledu na ženu jeho věku rozumím, ale....

11.1.2019 v 17:47 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Orlické hory

Silvestrovská procházka orlickými horami se namísto kochání scenériemi zvrtla v datlování aplikací mapy.cz a já se během ní stala "čínskou občankou"

7.1.2019 v 12:58 | Karma: 17,10 | Přečteno: 422x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Jak se dělá talk show na TV Barrandov

Pořad Nebezpečné vztahy moderátora Honzy Musila láká televizní diváky na skandální odhalení, vyhrocené střety mezi pozvanými hosty z řad prostého českého lidu. Je ale všechno tak, jak se divákovi zdá?

9.12.2018 v 12:13 | Karma: 30,13 | Přečteno: 2162x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Spílání malému Čecháčkovi u příležitosti výročí české státnosti

Kabaret české státnosti, které zinscenovalo brněnské Mahenovo divadlo se změnil pro mě a 2 další milovnice divadla a kultury středního věku v kabaret české nudnosti. Jednu z nás z představení prudce rozbolela hlava

1.12.2018 v 18:06 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Český jazyk nám feministická a LGTB lobby nikdy neukradne!

Obavy z útoků LGBT lobby na tradiční hodnoty, jež jsou založeny na roli ženy a muže coby monogamního páru, se stupňují. Napomáhají k tomu legislativní kroky, řešící práva LGTB minorit v otázce manželství anebo adopce dětí.

26.11.2018 v 16:57 | Karma: 23,93 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Kunětická hora-sídlo Rumburakovo

Rumburak byl odpradávna mou oblíbenou pohádkovou postavičkou. Zatímco v nepraktické pohádkové říši byl pro svůj pragmatismus plísněn, ve filmu Rumburak ukázal sympatičtější tvář.

31.7.2018 v 14:53 | Karma: 18,26 | Přečteno: 458x | Diskuse| Fotoblogy

Petra Havelková

Proč mezi Trumpem a Junckerem zavládla jedinečná chemie?

Nebe a dudy, voda a oheň, neřízená střela a zpomalený byrokrat, to jsou Donald Trump a Jean-Claude Juncker. Vše svědčilo o tom, že si při setkání v Bílém domě si neporozumí. Přesto mezi nimi přeskočila jiskra. Proč vlastně?

29.7.2018 v 15:25 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Bajka o bukvicích a zlé kavce

Dvě zamilované bukvice seděly na lavičce v parku pod svým rodným stromem. Nedávno se jim splnil vytoužený sen a v kočárku houpaly své adoptované dítě, miniaturní bukvici s dudlíkem v puse.

19.7.2018 v 19:43 | Karma: 15,18 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Za emigraci byl krávě v EU vyměřen trest smrti

Řadu členů EU vyděsil krutý rozsudek pro prostomyslnou březí krávu Penku, která si se svým nízkým kravím IQ nedokázala přečíst tabulku "Pozor státní hranice" a odešla z Bulharska do Srbska

16.6.2018 v 14:01 | Karma: 20,07 | Přečteno: 870x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Blížíme se Rusku anebo spíše Saúdské Arábii?

V obou dvou zemích jsou umělci ostrakizováni za svobodu uměleckého projevu a uměleckou kritiku propojení autoritářského režimu s náboženstvím

30.5.2018 v 20:49 | Karma: 10,11 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Petra Havelková

Dáma s psíčkem

Ministryně obrany, jež si vyfotila věnec položený neznámému vojínovi na Vítkově spolu se svým psem, hnula žlučí velké části českého národa. Ale proč vlastně?

19.5.2018 v 12:08 | Karma: 13,23 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Petra Havelková

Bude Natalie Portmanová zbavena izraelského občanství?

Slavná americká herečka izraelského původu se kriticky vyslovila k nedávným nepřiměřeným zásahům izraelských ozbrojených složek proti protestujícím Palestincům, které si vyžádaly civilní oběti

25.4.2018 v 14:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.