Trumpův tweet zachránil Úřad pro kontrolu etiky Kongresu

4. 01. 2017 19:04:16
D. Trump svými tweety čeří hladinu americké mediální scény. Včera dostal ale jedničku s hvězdičkou od samotné CNN, když se vyslovil proti kontroverznímu návrhu republikánů, kteří chtěli omezit pravomoc kontrolního Úřadu pro etiku.

Donald Trump se proslavil svými jadrnými tweety, ve kterých chválil inteligenci úhlavního nepřítele číslo jedna amerických médií, zlovolného autokrata Vladimíra Putina, a dělal reklamu Assangeovým WikiLeaks, jimiž hnul žlučí kdekomu. Jeho tweety a enigmatická vyjádření, jež pronesl v rámci své okázalé novoroční party, vyvolávají vlny bouřlivých a krkolomných spekulací médií, které hodiny a hodiny meditují, co tím vším chtěl vlastně mistr říci.

Poté, co zpochybnil práci amerických zpravodajských služeb v rámci do nebe nafouklé aféry s ruským hackingem nezávislých amerických voleb a výrokem zpochybňujícím bezpečnost jakékoli internetové komunikace, začali komentátoři CNN docela vážně uvažovat, zda chce budoucí prezident komunikovat s pomocí kurýrů a zatrhne v Bílém domě jakoukoli mailovou komunikaci, i nad tím, co vlastně Donald Trump ví, co tajné služby USA neví.

Až z toho všeho mnoha povyku pro nic ruply nervy vůdci senátní demokratické menšiny Chucku Schumerovi, který budoucímu prezidentovi v rámci plamenného projevu naznačil, že brzy bude muset vystoupit z realitní show a začít žít v realitě a své záměry bude muset vyjádřit konciznějším způsobem, nežli nedbale nacvakanými 140 znaky.

Donald Trump senátora Schumera přechytračil a vytvořil tzv. dvojitý tweet, v němž vyjádřil uceleně svůj zamítavý postoj na připravované okleštění pravomocí tzv. Nezávislé výboru pro etické záležitosti Kongresu. Napomenul v něm ve čtvrtek republikánské kongresmany, aby se v první den, kdy zasedají, nesnažili oslabit etického hlídacího psa. Místo toho by se měli zaměřit na daňovou reformu a na důležitější věci. "Vysušme bažiny", zatweetoval Trump ve zkratce své volební zaklínadlo.

Na Kongresu nezávislý úřad, jenž byl schválen v roce 2008 demokratickou většinou po skandálech s úplatky a korupcí, zkoumá podněty vznesené proti členům Sněmovny zastupitelů. Jeho členové se nezpovídají Kongresu ani jeho Etickému výboru.To byla pojistka proti tomu, aby se žádný pochybný korupční skandál v rámci Kongresu nezametl pod koberec. Jeho postřehy jsou pravidelně zveřejňovány v rámci požadavku na transparentnost zákonodárného orgánu USA. Díky jeho činnosti byli odsouzeni republikáni Cunnigham, Ney a demokrat Jefferson, kteří by jinak prošli benevolentním sítem Etického výboru Kongresu, vedeného samotnými kongresmany.

Úřad ležel v žaludku mnohým. Byl příliš aktivní, budil zájem tisku, zákonodárci měli pocit, že jim nezávislé vyšetřovací orgány hází klacky pod nohy. A tak si republikáni upekli potichoučku v kuloárech pozměňovací návrh v rámci širšího balíčku opatření, jež by měl přijmout Kongres během svého prvního zasedání. Na Kongresu nezávislá organizace by se stala v rámci změn úřadem podřízeným Výboru pro etické záležitosti Kongresu, jenž nyní vedou republikáni a skandály poslanců by mohly být snadno smeteny pod koberec. Poslední slovo by neměli nezávislí experti, ale samotní zákonodárci.

Úřad, jenž by byl přejmenován na Úřad na prošetřování stížností na činnost Kongresu, by přišel o možnost opírat se o anonymní tipy whistleblowerů i o další pravomoci včetně možnosti sdělovat své poznatky veřejnosti.

Republikáni se ve svém balíčku opatření, jenž měl mimo jiné oslabit manipulační prostor demokratů, spoléhali na svou většinu i na to, že Kongres je plný nováčků, kteří se teprve rozkoukávají. Trumpův tweet jim ale zkřížil plány, protože si navrhovaného pozměňovacího návrhu kromě aktivistů za vyšší míru transparentnosti zákonodárného orgánu všimla i média, jež se nadšeně rýpají v každém tweetu nově zvoleného amerického prezidenta.

A pak už to šlo šup šup. 90 minut od zveřejnění magického Trumpova tweetu se sešli zástupci republikánů a rozhodli se svůj kontroverzní návrh stáhnout.

Proti návrhu vystupovali i další kritici. Republikánské kongresmany zkritizovala i zastupitelka demokratické menšiny Nancy Pelosi, za jejíhož vedení byl nezávislý Etický výbor ustanoven. Republikáni se dle jejího názoru vybarvili a ukázali, jak moc pohrdají etikou. Zásluhy za jeho stažení byl ale připsán hlavně tweetujícímu Donaldovi Trumpovi, jenž vzkázal republikánům, aby mu šli jakožto členové vlastní strany na ruku v jeho tweetovém boji za vysušení washingtonských bažin nekalého lobbingu. Trumpa tweet nic moc nestál, po něm výbor nejde, tak proč by nezpečetil svou pověst bojovníka proti lobbingu.

Ostatně jeho konání a výstupy jeho vlády a případně střety zájmů bude po dobu 4 let bedlivě pozorovat americký tisk, znechucený jeho předvolební kampaní, lidskoprávní aktivisté a demokratická menšina v čele se Chuckem Shummerem, jenž vyzval občany, aby měli oči na šťopkách a sledovali jak výsledky Trumpovy administrativy, tak výstupy Kongresu. Zde mají nyní většinu republikáni, kteří hrozí rozbít většinu z toho, co demokraté horko těžko po malých krůčcích protlačili.

Mluvčí Kongresu Ryan a zastupitel republikánské většiny McCarthy zaujali nakonec postoj "já nic, já muzikant" a sdělili, že s návrhem svých republikánských kolegů nesouhlasili a nezávislý výbor nadšeně podporují.

Kongresmani si nakonec sáhli na nos a uvědomili si, jak špatně by celý jejich pozměňující návrh působil nejen před americkým lidem, jehož blahem se při své inaugurační řeči zaklínal republikánský mluvčí parlamentu Paul Ryan, ale i před hlavou státu, s níž budou muset republikáni spolupracovat.

Jeho podporu totiž nemají v mnoha ohledech zaručenou. Donald Trump nebyl typickým republikánským kandidátem a kdysi podporoval demokraty. Paul Ryan hodně skřípal zuby, když Trump vyhrál primárky, s republikány se neshodne antiglobalista Trump v otázce volného obchodu, tarifní války se zeměmi, jež podhodnocují svou měnu. Naopak jim může jít na ruku v otázce změny daňové politiky a zrušení republikány proklínané Obamacare, za niž ale republikáni zatím nemají vymyšlenou náhradu.

Musíme přiznat, že tento jeden jediný tweet se Trumpovi povedl a nesl jasné ovoce. A kdo ví, možná Trump inspiruje i našeho prezidenta Miloše Zemana, jenž se považuje za Trumpův český klon. A ten namísto svých vtipných bonmotů, jež tradičně rozeštvávají českou politickou scénu, začne ve svých tweetech smysluplně radit našim zákonodárcům, co mají a co nemají konat, aby se neztrapnili v očích české veřejnosti a respektovali jeho osvícené rady.

Jelikož zde ale nemáme prezidentský systém a Miloš Zeman má na rozdíl od Trumpa zlomkové pravomoci a nulový manipulační prostor při nezájmu českých médií i politiků o jeho osvícené výroky, s velkou mírou pravděpodobnosti se podobného zázraku u nás nedočkáme.

Autor: Petra Havelková | středa 4.1.2017 19:04 | karma článku: 17.47 | přečteno: 371x

Další články blogera

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma článku: 18.61 | Přečteno: 1443 | Diskuse

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 561 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 22.71 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 901 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 214 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 191 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...