Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turecká vláda zakázala kurdskou dětskou TV stanici

Turecké úřady zastavily vysílání dvaceti nepohodlným TV a rozhlasovým stanicím. Mezi nimi byla i TV, jež jako jediná poskytovala výuku jazyka kurdským dětem 

V rámci výjimečného stavu po nezdařeném puči, z něhož vláda obvinila hnutí Fethullaha Gülena, bylo na základě dekretu 668, umožňujícího přerušit činnost  jakéhokoli informačního zdroje na základě vágně definovaných bezpečnostních zájmů země, pozastaveno   20 převážně levicových, kurdských ale i ostatních rozhlasových  a TV stanic. 

Vrchní rada  pro rozhlasové a televizní vysílání, jež je dlouho kritizována za přehnanou míru cenzury a přemrštěné pokuty,  vydala pokyn státem vlastněnému satelitnímu operátorovi  TÜRKSAT k vypnutí TV stanic, a tak znemožnila přenos TV 10, jež vysílala pořady pro alavity, TV  Hayatin Sesi, jejíž provoz byl už dříve pozastaven, protože si všímala nepokojů v roce 2013, anebo  Azadi TV, vysílající publicistiku v turečtině a kurdštině. Postižena byla i Jiyan TV, jež vysílá jako jediná v kurdském dialektu kirmacki, Van TV, Denge TV, Yön Radio,  SES Radio, Radio Dünya.  Ušetřena nebyla ani  Govend TV, jež se věnuje kurdské lidové hudbě a tancům.   

Turecká vláda, jež pozatýkala v souvislosti s nezdařeným pučem už 32 tisíc lidí, vězní aktuálně nejvíce novinářů na světě. "Poté, co se turecké vládě  podařilo umlčet kritiku tisku, se rozhodla zlikvidovat kulturní a politický hlas opozice a zastavila provoz nepohodlných stanic" sdělil Robert Mahoney z Organizace na ochranu novinářů.

Generální tajemník novinářské svazu Turecka Mustafa Kuleli řekl, že se turecké úřady  snaží  zastrašit opoziční hlas  novinářů, socialistů, alavitů a Kurdů. Turecká vláda pronásleduje novináře, nesdílející oficiální stanoviska,  kteří jsou cílem útoků a jsou zatýkáni na základě falešných obvinění. Vláda by měla dle mínění lidskoprávních organizací zastavit stíhání novinářů, kteří pracují v zájmu obecného práva občanů na informace.

 Dle  Eyüpa Burça ze stanice IMC TV se Turecko začíná podobat fašistickému režimu.  IMC TV, jež si všímala ožehavých sociálních témat  a snažila se o profesionální žurnalistiku, označila uzavření své stanici jako úder svobodě slova, omezení  práva na informace pro miliony posluchačů. Označila vládu jako antidemokratickou a autoritářskou sílu, jež chce, aby média hovořila jednotným hlasem v její prospěch a nesnažila se o konstruktivní kritiku.  

nešťastné kurdské dítě nechápe politické spory

Snad nejvíce překvapeny ale byly kurdské děti, když ve čtvrtek zjistily, že jim na satelitu nejede jejich oblíbená  Zarok TV, jež vysílá v jejich rodném jazyce  animované seriály a  učí děti kurdštinu, jež není povolena ve státních školách.  Jak sdělila produkční stanice Dilek Demirel, bylo vysílání stanice přerušeno bez jakéhokoli předchozího upozornění. 

TV se skrze právníky dozvěděla, že ji vláda považuje za separatistickou a podvratnou organizaci a jako takové jí na základě dekretu 668  zrušila vysílání.  

Vyjevená produkční nemůže pochopit, co je podvratného na vysílání mezinárodních dětských pořadů jako jsou Šmoulové, Garfield anebo Spongebob v kurdštině. Turecko je signatářem Úmluvy OSN o  právech dítěte, s výjimkou 3 článků. Mezi nimi je článek 17, jenž zavazuje média k podpoře jazykových potřeb minoritních skupin. 

Erdoganova AKP přitom byla ke kurdské menšině v počátku své vlády tolerantní a zavedla reformy, jež posílily roli kurdského jazyka v Turecku a měly vést k rozvoji jejich kulturní identity. Vznikla řada soukromých kurdských škol a dětská stanice ZAROT TV. Vše se ale změnilo po ukončení  dvouletého příměří a mírového procesu mezi zakázanou Kurdskou stranou pracujících PKK. Vztahy mezi vládou a kurdskou menšinou se v posledním roce radikálně zhoršily.  

Čistky, jež byly namířeny proti hnutí Hizmet, jenž měl své příznivce i mezi Kurdy, postihly tisíce učitelů, jež měli údajně vazby na PKK. Zastavení vysílání kurdské dětské stanice vyvolalo  vlnu kritiky a sarkastických komentářů na sociálních sítích.

Turecká vláda dle vtipálků na Twitteru považuje Gargamela dle sarkastických žertíků za šéfa teroristické organizace. Anebo byla turecká vláda  popuzena šmoulí oslavou nového roku skákáním přes oheň, což připomíná starý kurdský zvyk?   

Zaměstnanec dětské stanice, jenž si nepřál být jmenován, sdělil DW, že skutečným cílem vlády je umlčet hlas kurdské menšiny za každou cenu. Vláda zneužila  základní právo kurdských dětí na vlastní kulturní identitu k politickým cílům. Nesmyslný zákrok proti neškodné TV stanici, jakých je v turečtině celá řada, je dle mínění mnohých  formou msty kurdské menšině provedené na malých bezbranných dětech. 

Autor: Petra Havelková | neděle 2.10.2016 20:20 | karma článku: 19,22 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1455x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.