Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německá vláda řeší katastrofické scénáře, občané si mají udělat zásoby na 14 dnů

V rámci nové bezpečnostní strategie vláda probírala otázku zapojení německé armády v rámci Německa, povinnou vojenskou službu a doporučení obyvatelům shromáždit si zásoby na 14 dnů.

Nový civilně-obranný plán řeší otázku ochrany obyvatelstva během krizí a katastrof, terorismu, kybernetické války a útoků na infrastrukturu. V Německu si konečně uvědomili, že zlaté časy klidu končí a svět vstupuje do nové éry, na niž musí být země adekvátně připravena. Strategie z roku 1995 je zastaralá a tak Němci oprášili 69 stránkovou  koncepci, jež ležela u ledu už pár let. 

Ve hře je i otázka vojenských odvodů, jež by se obnovily po 55 letech a využití armády v rámci území Německa. To se kabinetu Merkelové moc nelíbí. Vše je prý jen hypotetické, Německo by po této krajní možnosti sáhlo jen za studené války, jak se píše v časopise Neue Osnabrücker Zeitung. Německo vyplašila anexe Krymu a nechce nic nechat náhodě. Pro nově rozšířenou německou armádu aktivní na vlastním území  je ale třeba vytvořit infrastruktura, kasárna a mnoho dalších věcí. Levicová strana Die Linke kritizuje ministra vnitra  Thomase de Maiziere ze šíření paniky mezi obyvatelstvem.

ministr vnitra Thomas de Maiziere

Zákon v Německu neumožňuje využití armády v rámci své země. To chce změnit  bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. Musela by se ale změnit německá ústava. Ministr vnitra sděluje, že krizové situace včetně teroristických útoků hravě zvládá policie,  Bundeshwehr by ale mohl přispěchat napomoci, což nevylučuje i ministryně obrany Ursula Von der Leyen.

Bezpečnostní situace se totiž radikálně změnila. V roce 2006 bylo Německo s Ruskem v přátelském vztahu, nebyl konflikt v Libyi ani Sýrii a neexistoval žádný Islámský stát. Stejně tak Německo nečelilo migrační krizi. Leyenová je v šoku z Brexitu, ačkoli UK se nechce vyvázat ze svých závazků v NATO. Minystryně obrany chce zvýšit  roli NATO a posílit roli EU  společnou spoluprací evropských států. Klíčovou roli v celém procesu má hrát jak jinak - Německo, jež je ochotno přijmout svou zodpovědnost a čelit bezpečnostní a humanitárním výzvám. 

Německo se přitom účastní vojenských misí v zahraničí od roku 1994 a jeho role se zvyšuje. Působí na Balkáně, v Afgánistánu, na Mali a hodlá přibrat 20 000 vojínů. Německo pomáhá nemilitaristicky v boji proti IS.  

Celý tento plán se nelíbí koaličním sociálním demokratům, ale ani parlamentní opozici.  Německo by muselo na obranu obětovat 2 procenta svého HDP a to je dle šéfa SPD Arnolda čirá iluze. Místo 36 miliard by Německo muselo dát  60 miliard. Dle mluvčí  Zelených Agniesky Bruggerové  strukturální problémy armády nelze zaplácnout zvýšením rozpočtu a sama se ptá, kde Němci, jimž se radikálně mění populační křivka, vezmou nové mladé bojechtivé rekruty. Nikdo se do armády nehrne, ta potřebuje především odborníky, programátory, inženýry, ti ale utíkají do soukromých firem a to by ještě chtěli v Německu zvýšit dobu služby. V 80. letech měla německá armáda skoro 600 tisíc vojáků, nyní má 177 tisíc. Srovnejme si to s milionovou tureckou armádou a vyjde nám jasný výsledek. 

Jak nám tedy sděluje  vláda  Německa, draze zaplacená armáda Německo v případě hrozby neochrání. A tak musí přijít na scénu panické scénáře, v nichž jsou němečtí ministři vnitra přeborníky. Se zcela vážnou tváří sdělil kdysi Wolfgang Schäuble, že unesené komerční letadlo musí být bez milosti sestřeleno. Hans-Peter Friedrich omlouval špionážní skandál NSA, jenž se provalil díky Snowdenovi, že díky němu bylo zabráněno 45 atentátům a chtěl, aby se něco podobného, jako je PRISM, zavedlo i v Německu. 

Nynější ministr vnitra nechce strašit obyvatele, aby mohli dle jeho slov klidně spát a tak jim neříká, co sám ví. Ale doporučuje jim, aby si shromáždili zásoby vody, potravin, peněz, léků elektrické energie a dalších potřeb na 14 dnů, než jim bude moci pomoci německá vláda. Vše si mohou občané nastudovat na stránkách Federálního úřadu civilní obrany a pomoci v krizových situacích, jak se píše v Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ilustrační fotografie, již jsem si prohlédla se zásobami potravin mne rozesmála.

takto by se Němci měli zásobit v případě kolapsu insfrastuktury

Čekala bych nějaké instantní kaše, konzervy, tyčinky, suchary, trvanlivé mléko anebo trošku zeleniny. Místo toho jsem uviděla desítky olejů, oplatky a kondenzované mléko. Němci se nezřeknou svého milovaného eintopfu.

Jak ale budou smažit a složitě vyvářet někde  ukryti ve sklepě, když jim nepůjde plyn? Budou si muset zakoupit propanbutanová vařiče a vrátit se do prehistorických podmínek. Na pořadu dne budou petrolejové lampy pro chudší a dieselové elektrocentrály pro bohatší, jak už si to vyzkoušeli v Sýrii.  Po dobu 14 dnů, nežli se k nim hrdinně dostane německá vláda, se budou muset Němci zříci své kultury, své TV, svých Octoberfestů  a vrátit se k žolíkům a k zábavě svých předků. Snad jim to prospěje a budou ještě skromnější,  laskavější a vstřícnější, nežli byli dosud.  

Občanům je vyhrožováno totálním rozpadem německé infrastruktury, k němuž naposledy v Německu došlo v roce 1948. Thomas de Maiziere je  stejně tak plačtivý, jako byli nacističtí vůdci před porážkou. I oni do svých bunkrů nanosili přiměřené zásoby, aby tam mohli roztočit namísto obrany vlasti svůj poslední vražedný mejdan.  Lze ale očekávat v Německu podobnou krizovou situaci jako v roce 1948? Kdo by ji zavinil? Německo nemá nepřátel ze strany žádných mocností.

Nikdo nemá reálnou ambici napadnout ekonomické srdce EU.  Konflikt ze strany zemí EU nehrozí, Německo má skvělé vztahy s USA a s Ruskem to rovněž vždy umělo skoulet v rámci dohody o ropovodu Nordstream. Kromě pár teroristických atentátů nehrozí Němcům opravdu nic. Radit jim, aby se na místo racionálního řešení situace schovali do sklepa a třásli se tam strachy, je na hranici blouznivých nočních můr.   

Autor: Petra Havelková | čtvrtek 25.8.2016 15:29 | karma článku: 21,86 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.