Londýnský konzervativní starosta poděkoval Vladimíru Putinovi za záchranu Palmýry

28. 03. 2016 18:48:00
Boris Johnson poděkoval Vladimíru Putinovi za záchranu Palmýry. UK by měla svou nečinnost v boji pro IS kompenzovat tím, že zaplatí rekonstrukci Palmýry a vyšle tam své archeology.

Enfant terrible konzervativní scény, vášnivý cyklista libující si v latinských citátech a euroskepticismu, vzdal hold Vladimíru Putinovi a jeho boji proti Islámskému státu. Kompenzuje si tak mindráky ze zablokování zásahu UK v Sýrii britským parlamentem, jež bylo velkou bolístkou konzervativců. Parlament změnil názor teprve nedávno po krvavých atentátech v Paříži.

David Cameron si nemohl v Sýrii kvůli obezřetným labouristům donedávna zaválčit, jako to provedla UK v Afghánistánu, Iráku anebo v Libyi. Neměl totiž pod palcem celý parlament. Proto tiše záviděl ruskému prezidentu Putinovi, jenž si s odporem své Státní dumy nemusí dělat starosti. Jen mu stačí v OSN nedbale ohlásit, že v souladu s pozváním syrské vlády zaútočí na místní teroristy.

Závistivé hlasy bojechtivých konzervativců, že Putin bojuje více proti umírněné ozbrojené opozici nežli proti Islámskému státu, umlkly v UK teprve po zdrcujícím přiznání londýnského starosty, jenž zkritizoval neefektivní boj Západu proti IS a neschopnost vnést pozitivní světlo do řešení syrské krize. Ruský prezident si dle něj zaslouží úctu za drsnou upřímnost, s níž pomohl vojensky Bašáru al-Asadovi v jeho pozemní operaci proti IS.

IS je, jak se svěřuje Johnson ve svém pravidelném sloupku v The Telegraph, hrozbou pro lid Sýrie i Evropy a měl by byl smazán z povrchu zemského. Ve své květnaté angličtině označil členy IS za monstra ničící všechny, kdo nepřijmou jejich barbarskou verzi islámu. Jsou tak maličcí, úzkoprse zakrnělí ve svém chápáním vůle boží, že považují předislámské památky bez ohledu na jejich krásu za projev blasfémie. Zaminovali je, rozbombardovali je a zničili nejjemnější budovy na světě. Zavraždili při tom vědce Khaleda al-Asada.

Roční nadvláda IS nad Palmýrou byla dle Johnsona morální i kulturní katastrofou a proto Londýn 19. dubna na znamení solidarity s Palmýrou vztyčí na Trafalgarském náměstí digitálně reprodukovanou kopii 15 metrové brány Belova chrámu pod vedením Institutu digitální archeologie ve spolupráci s Harvardem, Oxfordem a Muzeem umění budoucnosti v Dubaji.

Asi to nebude ta samá krásná zlatavě nafialovělá kamenná originální brána, již IS roztříštil na atomy, ale zato to bude stát na Trafalgarském náměstí. Excentrický blonďák Johnson s turecko-švýcarskými kořeny projevil chorobnou neznalost fyziky, místo níž asi trávil čas v Pijáckých klubech. Jinak by věděl, že prostou třaskavinou lze vytvořit pouze nejrůznější sloučeniny látek a molekul, nikoli čiré atomy. Možná se ale jednalo pouze o neobratný řečnický obrat.

V kulturních znalostech je na tom mnohem lépe a rozebere historii Belova chrámu, jenž byl původně pohanskou svatyní, posléze byzantskou stavbou a poté mešitou. Nikdo nikdy nečekal, že nějaká "choromyslná paka" z Islámského státu zničí tuto univerzálně využívanou památku. Znovuzbudování syrské brány v Londýně bude dle Johnsona známkou rekonstrukce jeho vlasti.

Zde si dovolím drobnou odbočku k až maniakálnímu Johnsonovu patriotismu. Humanitně vzdělaný Boris, jenž byl do Londýna nastrčen právě pro svou excentričnost a fingované buranství, rád vzpomíná na dávno zašlé časy vlivného britského impéria, jež diktovalo tón zbytku světa. Nedokáže se smířit s tím, že UK už o většinu svých kolonií přišla a nyní musí poslouchat pískání nikým nezvolených euroúředníků.

Krátce po kolosálně veleúspěšné cestě lídra jeho vlastní strany Camerona po EU, kde si vydupal po složitých jednáních pro UK neuvěřitelné ústupky a vyslovil se okamžitě ještě zadýchán pro setrvání UK v EU, vystoupil Boris hrdě v TV a postavil se nekompromisně proti setrvání UK v EU.

Dosti už bylo dle Borise útlaku UK, jež hraje v EU třetiřadé housle za Německem a Francií, dost už bylo britské nesvéprávnosti o nastavení zrcátek autobusů. UK bude po vystoupení z EU opět autonomní, svobodou zemí, jež si bude moci sama určovat svou budoucnost a uzavírat smlouvy, s kým chce a kdy chce, aniž by jí do toho EU řečnila. Otevře se cesta neuvěřitelné prosperitě a ekonomického úspěchu UK, jež už nebude mít na sobě olověnou kouli ekonomických závazků k mladším členům EU.

Syrská brána v Londýně nenápadně Borisovi posloužila k jeho protievropské agitaci. Cameron už nad ním zlomil hůl a sdělil BBC, že si Boris může říkat, co chce, je přece dospělý a v jeho straně panuje naprostá svoboda slova.

Boris Johnson této svobody využil a zcela v rozporu s politikou Camerona, který syrského prezidenta, jehož nemohl díky svému parlamentu svrhnout mocensky, alespoň dehonestuje ve jménu porušování lidských práv, al-Asada s těžkým srdcem pochválil. Až nyní si evropští politikové, kteří svou neprozřetelností v arabských diktaturách s pomocí ozbrojené podpory rebelů napomohli nástupu radikálního islamismu, sypou popel na hlavu a vylepšují si své svědomí stavbou digitálních reprodukcí syrským památek. S velkým zpožděním a odporem jsou nuceni chválit ruského prezidenta Vladimíra V. Putina, jenž je v jejich očím východním polodiktátorem.

Johnson si protiřečí, označí Asada za monstrum, proti kterému bylo ctí zbudovat opozici, jež se ale bohužel v řadě případů nečekaně zradikalizovala. Hned na to je nucen obhajovat, že jeho zemí vyzbrojenou opozici netvoří pouze Islámský stát. Má pravdu, tvoří ji tisíce rozdrobených bojůvek. Islámský stát ale navzdory Johnsonovým protimluvům ani nemůže být opozicí k al-Asadovu režimu, protože sekulární Asadovu Sýrii, respektující práva většiny menšin, tento nikým neuznaný pseudostát neuznává.

Johnson plačtivě přiznává, že demokraticky míněné úsilí neuspělo a byl to "nedemokraticky panující" Putin, který nakonec obhájil svého klienta Sýrii a pomohl mu získat vítr do plachet. Pokud jsou zprávy pravdivé, Rusové dle Johnsona pomohli Asadovi letecky i pozemně.

"Když Putinova vojska pomohla, jak musím s bolestí připustit, vyhnat šílence z Palmýry, tak to Rusku dělá čest" sděluje kysele londýnský starosta. To Borise Johnsona, jenž považuje syrské památky za kulturní skvost, velice emočně povzbudilo. Západ byl v tomto ohledu nečinný, musí si to připustit a musí nyní konečně ukázat své svaly.

Svaly nejlepších archeologů světa, kteří za nás vyhrají bitvu lopatami a rýči i jemnější prací na rekonstrukci památek roztříštěných do "atomů". Johnson věří, že je anglická vláda zaplatí a vyšle je do Palmýry, aby pomohli zrestaurovat poničené památky. Bude to levnější nežli bombardování. Johnson je lišák. Na Putinovi nechal finančně nákladnější bombardování, u nějž se denní náklady odhadovaly na 4 miliony dolarů, a sám na UK vezme levnější a humanisticky působící rekonstrukci syrských památek.

Bylo by ale vhodnější s tím ještě chvíli počkat, protože situace v zemi je nejistá a zrekonstruované památky mohou za chvíli být opět rozbombardovány IS. Otázkou zůstává, zda al-Asad, pokud se udrží u moci, nedá přednost raději ruským anebo íránským archeologům za jejich loajalitu. V Článku s Terezou Spencerovou naznačil, že bude upřednostňovat ty země, jež byly za konfliktu Sýrii věrné. Vzhledem k nabídce Miloše Zemana k uzavření mírových rozhovorů v Praze i tomu, jak al-Asad pochválil ČR v rozhovoru s Michalem Kubalem, mají v Sýrii po ukončení války naději i čeští archeologové.

Nechme Borise Johnsona při jeho snech. Je lepší restaurovat nežli bombardovat. Doufejme, že UK nezůstane jen u planých slibů jako tomu bylo u Libye, již nejprve v roce 2011 svými nálety destabilizovala, posléze od ní odvrátila zrak a přispěla k její obnově jen zlomkem toho, co poničila. Snad dojde na slova londýnského starosty a UK stříkne do žil osvobozené Sýrii výraznou finanční vzpruhu. Nebylo by to ke škodě ani samotné EU, v níž už možná UK po brexitu ani nebude. K úvaze by bylo uvolnění ekonomických sankcí, jež rozvrácenou zemi výrazně oslabují a al-Asadův režim rozhodně nepoloží.

Autor: Petra Havelková | pondělí 28.3.2016 18:48 | karma článku: 24.83 | přečteno: 764x

Další články blogera

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma článku: 18.61 | Přečteno: 1443 | Diskuse

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 561 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |
Počet článků 191 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...