Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Waterboarding Trumpovi nestačí, raději by stínal hlavy

Donald Trump, jenž si získal přízeň voličů svým excentrickým šoumenstvím, těží z averze Američanů k establishmentu. Aby zaujal davy, musí přitvrzovat, naposledy svými kontroverzními výroky o mučení zajatců

Americké prezidentské volby se definitivně vychýlily z osy politické korektnosti a plují ve virtuálním vzduchoprázdnu, kdy neuvěřitelné se stává skutkem.  Stáváme se svědky bezprecedentního boje o hlasy voličů těmi nejbizarnějšími  prostředky.  

Frustrovaní anebo pouze znudění voliči, znechucení politikou establishmentu, které se projevuje v oslabení tradičního jádra politických stran, chtějí od volebního klání co nejvíce zábavy a co nejméně smyslu. Alespoň voliči Republikánů, kterým se znechutily klišovité politické slogany "prázdných sak" konformních členů Tea Party a bigotních ultrakonzervativců, omílajících prokalkulovaně předem naučené fráze. Proto dali v primárkách hlas politickému outsiderovi, jenž si libuje v okázalé one man show. Excentrický miliardář, pária s provokativní patkou, jenž  hovoří, jak mu zobák narostl, a říká naplno to, o čem se jinak pouze decentně šušká, se stal miláčkem médií, která mu dělají reklamu doslova za hubičku.

Trump nasadil od počátku zbraně toho nejtvrdšího kalibru a nechal na svých spolukandidátech, aby s ním srovnali krok. Hned napoprvé zadrnkal na strunu xenofobie, vytasil se s otázkou ilegální imigrace. Z latinoamerických migrantů udělal obětního kozla, jenž může vedle vlády Demokratů za všechny neúspěchy USA na poli vnitropolitickém ale i geopolitickém.  Nic si přitom neděl z toho, že na jeho stavbách pracovali skoro výhradně migranti. Poctivě tahal na své meetingy  černošské otce lkající nad smrtí svých nadějných synů, zavražděných  nelegálními migranty. A vůbec se netajil, že vše je jedno velké divadlo. 

Aby Amerika byla opět velká, neváhal se strefovat do pohledných moderátorek a do muslimů, jimž by nejraději zakázal vstup na půdu USA. Svobodomyslní voliči, hlásající kdysi genderovou, rasovou i náboženskou  rovnoprávnost, přitom volali: "Donalde, jen tak dál, Donalde, jen ty nás dokážeš rozparádit, Donalde, to nestačí, Donalde, chceme víc!" 

 Donald Trump, opojen nečekaným úspěchem, najednou začal cítit, že veškeré jeho mediální veletoče nestačí, že jeho voliči, frustrovaní 8 lety neslané nemastné  politiky  přejemnělého prezidenta Baracka Obamy,  doslova prahnou po krvi.  A tak musela začít v rámci jeho volební šou téct  krev, a to pravá, nikoli kečupová. Provedl to okázalým stylem, jenž si v ničem nezadá se středověkým karnevalovým tyjátrem. 

Příležitost mu k tomu dala politika prvního černošského prezidenta, jenž vyhrál své volby slibem, že zruší Guantánamo a nebude už nadále mučit zadržené lidi. Američané, unavení válkou ve Středním východě, v níž krváceli  finančně a tratili  na životech,  mu tehdy tleskali a nechali se opít mírovou vizí nového lepšího světového uspořádání.

Guantánamo sice stále stojí, nicméně Barack Obama po řadě provalených skandálů zrušil sporná nařízení předchozí administrativy George Bushe a postavil mučení, jež byla v Guantánamu na denním pořádku, mimo zákon. Zrušil waterboarding a potrestal pár jedinců, kteří se dopustili nejokázalejších zločinů proti lidskosti.

 

To se ale nelíbí Donaldu Trumpovi, jenž si pěstuje image supermacha. Trump nedávno ostře zkritizoval zrušení waterboardingu a začal volal po opětovném zavedení daleko drsnějších praktik v rámci získání informací od často nelegálně zajatých vězňů. V interview s Georgem Stephanopoulosem v pořadu Týden označil mučení za efektivní způsob vyšetřování. Argumentoval tím, že USA čelí nepříteli, jenž seká hlavy jako na běžícím pásu. 

Donald Trump  častokrát řekne, co mu slina přinese na jazyk. Pokud by přemýšlel anebo dokonce četl studie vztahující se k problematice mučení zajatců, zjistil by, že techniky mučení nebyly statisticky efektivní ani průkazné u soudu.  Informace se daly získat i jinou cestou. Mučení vězňů představovalo selhání vězeňského systému i vyšetřovatelů, kteří si tak ulehčovali práci. zde

Navíc se stalo mučení po provalení detailů z Guantánama, ale i z iráckých věznic, zbraní v rukou protistrany, jež umně využívala týrání převážně muslimských zajatců  v ideologickém boji proti USA. Velkým problém představovala i otázka, co s vězni, kteří si mučením prošli, a po propuštění o něm referovali vesele celému světu. Ti byli často dlouho protiprávně drženi jen proto, aby se neprovalila citlivá fakta. To ale Trumpa nezajímá stejně, jako to nezajímá voliče v primárkách, kteří mu z trucu odevzdávají své hlasy. 

Zkratkovitě v rámci republikánské diskuse vykřikl něco ve smyslu: "Když oni mohou, tak můžeme i my!"  Proti waterboardingu a mučení zajatců stojí většina demokratů ale i někteří republikánští kandidáti. Ti by waterboarding využili jako krajní možnosti, když by ostatní selhaly. 

Jediný Ted Cruz neměl nic proti této metodě, která dle něj ani není mučením. Miloučký hezounek Marco Rubio si zas posteskl, jak se za prezidenta Obamy pováženě vyprázdnilo Gauntánamo. V USA propustili na svobodu teroristy a učinili tak USA méně bezpečným místem.  Guantánamo, záruka bezpečnosti USA a celého světa,  musí být opět plné (ať už údajných anebo domnělých teroristů, kteří si nikdy nevyslechli obvinění). Jen tak USA  budou opět klidným ostrůvkem demokratických jistot. Rubio jako jeden z mála pochopil pravidla hry i to, na co voliči slyší. . Zatímco za Obamy se tleskalo zrušení Guantánama, nyní je módní aplaudovat pravému opaku- jeho obnovení a zpřísnění metod výslechu a podmínek zajatců. 

 

Guantánamo se tak stává symbolem vratkosti postojů veřejného mínění obyvatel USA

Dle Donalda Trumpa jsme se ocitli v bezprecendentní situaci, která nemá obdoby od dob středověku, který dle svých slov důkladně studoval a který se mu jako poslední asociuje se stínáním hlav. 

 

Američanům uniklo, stejně jako Trumpovi samotnému, že stínání hlav středověkem neskončilo. Ve Francii katův meč nahradila gilotina a hlavy se vesele stínají legálně v Saúdské Arábii ještě  tento rok. Stínání hlav a veřejné popravy navíc vždy sloužily a někde stále slouží k pobavení frustrovaných davů, kterým popravy nahrazují placená divadelní představení, jež si mohla dovolit jen šlechta anebo bohatší měšťané.

Nic se ostatně od středověkých  dob nezměnilo, pečlivě zaranžované popravy mají díky moderním prostředkům masového sdělování a nyní i díky sociálním sítím stále obří sledovanost. Reportér se Trumpa otázal, zda by byl sám byl pro stínání hlav nepříteli. Trump mu neodpověděl přímo, nicméně  tuto možnost nevyloučil. Zopakoval ale, že waterboarding nestačí, je třeba nasadit drsnější metody mučení. USA, jakožto vůdčí demokracie světa  je k tomu privilegována. 

Donald Trump před pár dny své stanovisko pod tlakem zvnějšku odvolal a sdělil, že schvaluje ve výslechu vězňů pouze ty metody, jež jsou v souladu se zákonem. Nicméně radikální výrok o mučení, kdy visela ve vzduchu možnost stínání hlav, mu už nikdo neodpáře. Posílí to jeho obraz nadsamce, jenž se snaží vlít americkému národu čerstvou krev do žil tak, že umně manipuluje s pocity strachu, frustrace a animosity, s temnými stránkami našeho já.

Soudný člověk  by se nedal Trumpem ovlivnit. Trump přesto strhl na svou stranu i některé další republikánské kandidáty. Statistické průzkumy veřejného mínění navíc ukazují, že waterboarding považují za oprávněný především konzervativní voliči Republikánské strany. Zcela je neodmítá velká část republikánských voličů. Rozpolceni jsou především v tom, za jakých okolností by se mohla tato technika výslechu  použít.

Voliči Donalda Trumpa jsou přesvědčeni, že techniky mučení pomohou získat informace, jež nelze získat jiným způsobem. Že jsou v rozporu se základními lidskými právy a jsou za hranicí legality, už je pro ně méně podstatným faktem. Trump si zahrává s míněním amerických konzervativců, jež vychyluje k čím dál větší míře extremismu. 

A co na to my, civilizovaní Evropané, kteří od USA leccos sajeme jako houba, ačkoli si stále hýčkáme zdání nezávislosti na cizích vlivech? 

 Není to tak dávno, co jsme se pohoršovali  nad provalenými skandály s mučením zadržených podezřelých, či informátorů  na půdě  Evropy v rámci utajovaného programu spolupráce tajných služeb Polska s USA. Ačkoli jsme si ve Francii v rámci boje s terorismem zkrátili výrazně na řadu měsíců  občanské svobody, mučení neschvalujeme, stejně jako u nás doposud neplatí tresty smrti. Mučení jsme si v ČR vzali jako jednu záminek, kvůli níž  jsme odmítli vydat do USA Libanonce Alího Fajáda. Jednoho ze zadržených v rámci této kauzy jsme ale nakonec do USA vydali. 

Kolik Evropanů, kteří se před pár lety považovali za nejhumanističtější z humanistů, poznenáhlu pod vlivem nedávných událostí mění názor a dávají  donedávna nepřijatelným Trumpovým názorům zelenou? Legislativa EU, založená na principech lidského zacházení s vězni,  je zatím zásadně proti. S USA si drnkáme do noty  prozatím v rámci zostřené míry dozoru svých vlastních občanů pod záminkou boje s terorismem.  Naše vlády stejně jako v USA nakonec dávají zelenou přístupu do osobních dat občanů, do jejich mobilů, emailů do jejich soukromí, jež by mělo být posvátné. Mučit lidi veřejně se štemplem od vlády se ale evropské státy zatím nechystají.  

Co ale mínění nás prostých občanů? V kolika z nás se skrývá malý zakuklený Trumpův fanda, jenž by si rád legálně pomučil skutečného anebo domnělého teroristu?       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Havelková | neděle 6.3.2016 13:00 | karma článku: 12,04 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Petra Havelková

Poslední mohykáni proruské propagandy v Česku

Během únorového vpádu vojsk Putinova režimu na Ukrajinu bylo přijata série opatření proti šíření ruských desinformací. Řada zemí euroatlantického bloku i jejich spojenců se rozhodla zablokovat ruský propagační kanál Russia Today

16.8.2022 v 19:44 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Na vlnách šedé ekonomiky

Můj postoj k šedé ekonomice byl vždy dvojznačný. Vím, že poctivě danícím občanům, soukromým podnikatelům a právnickým subjektům vděčím za mnohé. Jen díky nim jsem bezplatně vystudovala, mohu jezdit po opravených silnicích.

28.7.2022 v 21:09 | Karma: 13,02 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ekonomika

Petra Havelková

Je projekt Pirátské strany o zdanění psychotropních látek smysluplný?

Možné zdanění příjmů z legislativně regulovaného prodeje psychotropních látek, které má Pirátská strana ve svém programu, se jeví jako zajímavý nápad řešení finančních problémů spojených s náklady na ústavní léčbu závislostí

6.7.2021 v 13:18 | Karma: 12,95 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Petra Havelková

Ruský vliv

Protřásla si bezstarostně své tmavé dredy v podzimním větru a nechala se pohladit posledním zábleskem babího léta. Cítila se svobodná.

1.3.2021 v 18:24 | Karma: 6,82 | Přečteno: 589x | Diskuse| Poezie a próza

Petra Havelková

Mercury a malí Čecháčci

Zpěvákova raná 80. léta strávená v Mnichově ve společné domácnosti s německou herečkou Barbarou Valentin, která jej zasvětila do tamní LGBT scény, byla v dětem přístupném filmu Bohemian Rhapsody zcela opomenuta.

10.3.2019 v 9:57 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1258x
Mezi mé zájmy patří  kulturní dění v mém okolí, literatura, reflexe vlivu masových médií na utváření obecného mínění. Zajímám se o kognitivní vědy, evoluční psychologii, teorii memů a literaturu.